Det flitiga minglandet vid fullmäktige i Umeå

Ett tips till elever på jakt efter ämnen för arbeten eller uppsatser i samhällskunskap: minglet som pågår utanför fullmäktigesalen i Umeå under pågående sammanträde.

Det är naturligt att kommunfullmäktiges ledamöter rör sig utanför förhandlingarna, minglar med varandra, umgås under en lång dags lopp.

I en demokrati kan det också finnas en viktig symbolik i minglandet: vi har tuffa meningsutbyten i debatten, men hatar inte varandra för det, beter oss inte illa för det, kan tala med varandra på fikastunden på ett civiliserat sätt trots att åsikterna i talarstolen går isär.

Så missförstå mig rätt: jag ironiserar inte över fullmäktiges flitiga kaffedrickande och småprat utanför sammanträdessalen.

Men det är ett intressant fenomen, inte bara journalistiskt utan också vetenskapligt: vem pratar med vem, vilka står i grupp så att alla ser, vilka går undan två och två för att överlägga, vilka undviker varandra, vilka dunkar varandra i ryggen, vilka skakar hand, vilka skämtar och vilka ser allvarliga ut, vilka deltar överhuvudtaget i minglet och vilka håller sig kvar i sammanträdessalen, vilka talar med ledamöter från andra block och partier, vilka håller sig till partikamrater, vilka inom ett och samma parti tittar knappt åt varandra, vilka som uppträder som huvudmotståndare i debatten trivs bäst ihop sekunden efteråt utanför i minglet?

En fältstudie på kommunal nivå av något slag angående detta vore mycket intressant att ta del av, i kombination med ett intervjuprojekt där ledamöterna frågas ut om strategier, medvetna och omedvetna, när det gäller minglet under ett fullmäktigesammanträde.

För tro inget annat: minglet utanför är mycket viktigt för vad som på sikt – kort eller lång – sker inne vid förhandlingarna.

En kommentar

  1. Bloggläsare

    Som det röstas i Umeåpolitiken numera är nog minglet ganska oviktigt i att kunna påverka hos de olika partierna.
    Risken är att minglet mer rättfärdigar att vara oense än att förändra varandras uppfattningar.
    Kollegialiteten i minglet och i baren på kvällen isolerar mer politikerna från allmänheten, se hur beslut har tagits den senaste tiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.