Frossande i memoarer, hämningslös name-dropping

I en signerad text på dagens ledarsida lämnar jag det dagspolitiska jäktet för att istället frossa i politiska memoarer och biografier, och hänge mig åt hämningslös name-dropping:

’Frossande i memoarer och biografier

Biografier och memoarer är en svårslagen genre. Det finns inte något mer underhållande än en skickligt berättad, kritiskt reflekterande, välskriven, gärna lite sentimental vandring genom en människas liv – vare sig hon skriver själv eller porträtteras av en författare. 800 sidor? Gärna fler. Men nåde om det saknas bilder och personregister, det hör till.

Jag har tillbringat otaliga timmar längst inne i lätt dammiga antikvariat på jakt efter det stora fyndet eller den givna klassikern.

Till slut fick jag tag på Karl Warburgs biografi över JG Richert. Zäta Höglunds tvåbandsverk över Hjalmar Branting är nästan oläsligt monumentalt, men briljant förstås. Vera von Kraemers minnen, som jag upptäckte av en slump, har blivit flitigt omlästa.

Ernst Wigforss memoarer tävlar med Herbert Tingstens om att vara Sveriges bästa någonsin. Gustaf von Platen tävlar med Bo Strömstedt i genren murvelmemoarer. Vem lät tråkigast i sina återblickar: Bertil Ohlin eller Tage Erlander (helt annorlunda i dagböckerna)?

Hans Lindblads ’Jag var för snäll’ borde vara obligatorisk läsning för nya riksdagsledamöter.

Leif Kihlberg gjorde en insats efter DN-karriären för att förnya biografigenren. Anders Isakssons fyra band om Per-Albin Hansson är ett exempel på hur bra det kan bli, Gunnar Wetterbergs bok om Axel Oxenstierna ett annat.

Alice Schwarzers porträtt av legendariska tyska journalisten Marion Gräfin Dönhoff lockade inte först, men fascinerade sedan, liksom Willy Brandts kärva självbiografi och Klaus Manns rastlösa reflektioner.

Bill Clintons kvaliteter avslöjas generöst i ’My life’, som ibland nästan påminner om en klassisk rysk roman.
Underbara amerikanska och brittiska biografier har förgyllt många kvällar. Mary Soames skildring av mamman Clementine Churchill var ett fynd.

Ändå har få genrer blivit så snuttifierade på senare år. Biografier om aktiva politiker under en valrörelse har snarare karaktären av längre texter i dagstidningsstil än biografier med tid att gräva djupare.

Och i avgångna politikers memoarverk påminner stilen alltför ofta om en personlig debattartikel i efterhand, istället för djupare självanalys, friare formuleringsglädje och försök att vrida och vända på skeenden.

I ett mellanland befinner sig Hillary Clintons ’Living history’. Det var ett både ett äkta bokslut och en första lansering av den planerade presidentkandidaturen.

Förresten: Vilken nu ledande svensk politiker kommer att skriva de bästa memoarerna?’

4 kommentarer

  1. Benny Karlsson

    Jag må då säga att det var en imponerande text du skrev om biografier. Jag läser själv många sådana och jag kan varmt rekommendara Manchersters mästerliga bok om familjen Krupp, samt Salvador Dalis Mitt hemliga liv.
    Båda dom böckerna har varit till nytta för mig och min fantasi. Sen vete gudarna vem av dagens politiker som kommer att skriva nånting som är läsvärt i memoarform. Allt blir nog Åsa-Nisse i jämförelse med Carl Bildt!

  2. oscarH

    måste säga att bill clintons memoarer föll bort när jag läste inledningen ”jag föddes en mörk och stormig natt” (parafrering ur minnet). Det må vara postironiskt men det är inte bra. När det gäller hillary clintons biografi så var den välskriven och kommunikativ. Hon är tydlig med vilken bild hon vill ge av sig, inte minst syntes det i avsnitten där hennes nickar mot Byrd och senatens roll visade på en ambition att vara en ”good citizen” i sin nya roll.

  3. Mats Rosin

    Intresset för biografier och politiska memoarer tycks vi ha gemensamt. Åtminstone…
    Håller med om att Anders Isakssons monumentala verk om Per Albin är imponerande, om än något ojämnt. Avgjort bäst är ju fjärde och avslutande delen. Av biografier på nordiska språk sätter jag annars Bo Lidegaards över Jens-Otto Krag mycket högt, liksom Roy Jacobsens över Trygve Bratteli.
    Har du läst Harold Nicolsons ”Dagböcker och brev”? Annars har du en stor läsupplevelse kvar!

  4. Ola Nordebo

    Gott minne måste jag säga, hans memoarer börjar så här:

    ”Early on the morning of August 19, 1946, I was born under a clear sky after a violent summer storm to a widowed mother in the Julia Chester Hospital in Hope, a town of about six thousand in southwest Arkansas, thirty-three miles east of the Texas border at Texarkana.”

    Jag tackar för tipsen som kommit in och glädjer mig över att ha mycket kvar att upptäcka ännu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.