Al Gore

Al Gore som en av fredspristagarna var en lågoddsare, men ändå ett val som sannolikt, som ofta sker, kommer att utlösa en ny diskussion om fredsprisets inriktning och funktion.

Något förenklat kan man säga att Gore får priset för en film, en föreläsningsturné och en opinionsbildande verksamhet de senaste åren – i sig väldigt viktigt och hedervärt, men lite okonventionellt som grund för just fredspriset.

Det är ett lätt publikfriande val av fredspristagare som breddar fredsbegreppet men också stannar kvar på den globala politikens mest strålkastarbelysta scener, mer än uppmärksammar fredsarbete i en besvärlig, kontroversiell och våldsam krigsvardag.

Om den prioriteringen i valet av pristagare lär säkert en diskussion föras.

Nu tar förstås också spekulationerna fart om huruvida Gore kommer att ställa upp i det amerikanska presidentvalet. Time ställer frågan här. Jag tror personligen som bloggen amerikanskpolitik.se inte att han ställer upp.

För er som kan läsa tyska, ett par snabba lästips: Der Spiegel har en artikel om priset här. Och Die Zeit har plockat fram en artikel från förra året om Al Gore med rubriken ’Der Klimapräsident’.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.