Kvarkenbron: vad skrev vi om det senast?

Hur går det till när en ledarredaktion börjar fundera kring ett ämne som visserligen är välkänt, men som inte varit upp till debatt så ofta och som inte har någon given ideologisk diskussion?

Vilken är då den första utgångspunkten när man diskuterar linjen och analyserar sakfrågan?

Det varierar förstås, men ett bra råd – det gäller alla opinionsbildare oavsett roller – är att för säkerhets skull kolla vad man tyckte i frågan senast, om det gått en lite längre tid sedan man kommenterade ett ämne.

Ibland kan ju faktiskt även en ledarsida ha ändrat åsikt med tiden, det händer ju, och då är det viktigt att veta hur och varför man har ändrat åsikt: om det är verkligheten och faktaläget som förändrats eller rentav de egna utgångspunkterna.

För det mesta är det dock ett stöd för den nya analysen att läsa tidigare texter som förhoppningsvis byggde på en ordentlig inläsning och hyfsat genomtänkta slutsatser.

Frågan om en bro över Kvarken är nu uppe till diskussion igen och på morgondagens ledarsida kommer vi att ägna en text åt det ämnet.

Den första frågan blir då: När skrev vi om detta senast?

En titt i arkivet ger svar. 16 februari i år diskuterade denna huvudledare visionerna om en bro över Kvarken.

Slutklämmen löd:
’Det kommer att kosta och det kommer att ta tid, och chanserna att någon ska vara villig att betala är i ärlighetens namn trots allt mycket små. Men hanterad med ärlighet och realism är visionen om en bro över Kvarken tilltalande och lovvärd, värd ett brett stöd.
Som ursäkt för att slippa ta tag i mindre glamorösa problem och utmaningar för dagen när det gäller Kvarkenregionens framtid är den högst tvivelaktig.’

Det duger nog, är den spontana känslan, som utgångspunkt för en analys i frågan även åtta månader senare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.