Upprop för Dawit Isaak

I dag publicerade ett stort antal svenska chefredaktörer ett viktigt och angeläget upprop för den svenska journalisten Dawit Isaak:

’I dag fyller den svenske journalisten Dawit Isaak 43 år. Han är förhindrad att fira födelsedagen tillsammans med sin fru och sina tre barn i Göteborg.
i 2 227 dagar, i över sex år, har han suttit fängslad utan rättegång i Eritrea. Hans brott är att ha bedrivit journalistik.
Fredrik Reinfeldt, själv trebarnsfar, förstår självklart hur smärtsam den påtvingade skilsmässan är för Dawit Isaak och dennes familj. Det är nu hög tid att han agerar i fallet utifrån denna förståelse och de krav på moraliskt ledarskap man har rätt att ställa på Sveriges statsminister.
Tyst diplomati, den strategi den svenska regeringen hittills hänvisat till, har inte givit resultat. Nu bör Fredrik Reinfeldt ta initiativ till tydliga och skarpa påtryckningar mot Eritrea för att få Dawit Isaak fri.
Så till exempel bör han arbeta för att fallet kopplas till de förhandlingar om bistånd som EU nu för med den eritreanska regeringen.
Tunga humanitära och principiella skäl kan anföras för att Fredrik Reinfeldt personligen och offentligt ska engagera sig i Dawit Isaaks öde. Inte minst viktigt är att statsministern entydigt visar att ett svenskt medborgarskap är lika mycket värt oavsett var i världen medborgaren är född.’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.