Fullmäktige: eget val i hemtjänsten

Den långa debatten i fullmäktige om eget val inom hemtjänsten börjar dra sig mot sitt slut.

Ska man koppla den till frågan om Umeås befolkningsutveckling och attraktivitet som modern välfärdskommun för framtiden kan man väl slå fast att det är en styrka och räddning för Umeå att socialdemokraterna och alliansen möts i den här frågan till en bred majoritet, medan vänsterpartiet och rättvisepartiet socialisterna står isolerade i sitt totalt låsta motstånd mot ökad valfrihet och ökat inflytande för medborgarna.

Vänsterns syn på detta verkar fortfarande – år 2007 – vara att medborgarna absolut inte kan och får betros med någon form av valfrihet när det gäller utförare, utan att det är bäst för alla om överheten, kommunens makthavare, bestämmer rakt över hela linjen, enhetligt och fyrkantigt vad som ska gälla.

Tanken att mångfald och alternativ skulle kunna innebära ett lyft för både kvaliteten i välfärden och inflytandet för den enskilda medborgaren i olika livsfaser är vänsterpartierna främmande.

Det är annars berikande med sådana här ideologiskt laddade debatter som visar på olika alternativ och inte bara fastnar i detaljer och formalism.

Och även om det finns nyanser också inom den breda majoriteten bakom dagens beslut, så går som så ofta i Umeå fullmäktige även i denna fråga den tydliga ideologiska skiljelinjen inte mellan de traditionella blocken, utan mellan alliansen och socialdemokraterna på ena sidan (när ledningen får som den vill) och vänsterpartierna på den andra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.