Umeå som värd för EU-ministermöte

Att Umeå får vara värd för ministermötet om EU:s konkurrenskraft under Sveriges ordförandeskap i EU andra halvåret 2009 har både inre och yttre betydelse.

Det faktum att Umeå finns med bland ett fåtal städer som får chans och ansvar till ett sådant arrangemang är givetvis god marknadsföring utåt, befäster en ställning och garanterar en uppmärksamhet som inga reklamslogans kan generera.

Redan omnämnandena nu, närvaron på kartan över presenterade arrangörer så här ett och halvt år innan, har ett värde i sig. Om det sedan följs upp av ett lyckat ramarrangemang under själva mötet är det ur både kortsiktigt och långsiktigt marknadsföringsperspektiv ett lyft för en stad av Umeås storlek.

Men det har också ett värde för Umeås självbild som en möjlighet för staden att inte bara presentera sig från sina bästa sidor, utan också hitta och utveckla sina bästa sidor. Det ger Umeå en chans att för egen del och i det egna arbetet ta vara på EU-arrangemangens plötsliga närhet, lyfta blicken och sätta igång eller ge ytterligare fart åt lokala och regionala processer kring ministermötets tema om konkurrenskraft, forskning och näringslivsfrågor.

Att utnyttja ett sådant tillfälle för en egen, inre vitalisering på centrala områden kan vara nog så viktigt på längre sikt som marknadsföringsvinsterna utåt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.