Årets första drabbning i riksdagen

I dagens huvudledare skriver vi om gårdagens partiledardebatt i riksdagen.

Ett par kommentarer här i bloggform utöver vår ledare: Det är trist att se hur Mona Sahlin och socialdemokraterna börjar falla ned i ett svart hål av hysteriskt missvisande och verklighetsfrånvända beskrivningar av motståndarnas politik istället för att ge ärliga och raka besked om den egna politiken, eller när åtminstone vaga besked kommer – som om skolan eller i går om vården – förklara hur man ska vinna stöd för det först internt i partiet och sedan i ett regeringsalternativ tillsammans med vänsterpartiet.

Hälso- och sjukvårdspolitiken är ett sådant exempel: det som socialdemokraterna vill förnya på ett positivt sätt har alliansen redan argumenterat för länge under en störtskur av glåpord från många socialdemokrater.

Internt inom socialdemokratin finns ett starkt motstånd mot alla reformer som stärker patienternas rättigheter, ökar valfriheten, förbättrar de anställdas ställning och valmöjligheter och skapar fler driftsformer. Ibland verkar det som om långa, frustrerande och onödiga vårdköer som sätter patienterna på plats och visar vem som bestämmer är själva symbolen för en lyckad, socialistiskt präglad vårdpolitik i traditionalisternas ögon.

Fortfarande har Sahlin ett mer konstruktivt tonfall än Göran Persson brukade ha, men anslaget från hennes första veckor som partiledare är snart helt borta. Och den osakliga, skrikiga, traditionalistiska retoriken, som väcker helt andra associationer än förnyelse och nytänkande, låser fast hela Mona Sahlins partiledarskap i förväntningar hos bakåtsträvarna i det egna partiet som blir svåra för henne att gå emot i ett senare skede.

Höga opinionssiffror i all ära, socialdemokraternas långsiktiga strategi och politik är för tillfället svår att upptäcka och i den mån den skymtar fram ännu svårare att begripa.

En kommentar

  1. kf

    Eftersom över 57 % är för oppositionen så tror jag att det svenska folket förstår mer än Ola Nordebo vad Mona Sahlins budskap är.
    Hon sa i partiledardebatten att de fattiga blir fattigare och de rika rikare vilket stämmer.
    Hon sa också att de lediga jobben inte ökar i den takt som de gjorde precis efter valet 2006 ,vilket också stämmer.
    Att alliansen sen skyller inflationen (som äter upp deras skrytsamma skattesänkningar) på fattiga löntagare som ska hålla nere sina lönekrav så vi kan hålla Sverige på fötter är ett hån mot undersköterskor .städare,handelsanställda m.m.
    Regeringen frånsäger sig ansvaret för inflationen och Reinfeldt säger att Sveriges ekonomi är stabil.Möjligtvis i deras egna lönekuvert då!
    Men inte för oss vanliga svenskar som får högre ränta på bostadslån för att Riksbanken höjer räntan.
    Nä ,du Ola ! Var lite mer rättvis med dina jämförelser mellan allians och opposition.
    Reinfeldt ses i sitt rätta läge igen ihop med Borg.Två arroganta blåslipsar medans Mona Sahlin talar till folket med sossarnas breda erfarenhet i kappsäcken.
    Jag tror den stora poängen borgarna missar är att fråga sig varför det ser ut som det gör i opinionssiffrorna.
    Någontin måste ju vara fel i deras politik eftersom de väljare de nya moderaterna fick 2006 redan gått tillbaka till sossarna.
    Redogör du Ola för borgarnas politiska felsteg innan du klankar ner för mycket på sossarnas!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.