En liberal utmanare till Timbro

När tankarna presenterades för en tid sedan på en ny grön, liberal tankesmedja finansierad av den jättekassa centerpartiet sitter på efter sina tidningsförsäljningar och med tidskriften Fokus tidigare politiske chefredaktör Martin Ådahl som chef, var jag mycket positiv i en kommentar på ledarsidan.

Häromdagen lanserades det valda namnet och den nya hemsidan. Fores – Forum för Reformer och Entreprenörskap.

Så här beskrivs ambitionerna:

’Vi ska skaka om debatten och förändra Sverige med hjälp av det bästa inom seriös forskning, entreprenörskap och debatt. Miljö och marknad, integration, integritet, jämställdhet, civilsamhället och entreprenörskapet, global demokratisering, moderniserad välfärd – det är några av de frågor vi jobbar med.’

Om den oberoende ställningen garanteras och Fores får den utlovade tiden på sig att bygga upp sin position är det här ett synnerligen lovvärt initiativ. Det har möjligheter inte bara att berika den allmänna samhällsdebatten utan också att förskjuta tyngdpunkten i den liberala idédiskussion i Sverige som på ett problematiskt sätt alltmer kommit att domineras av Timbro.

Timbros starka genomslag har förvisso utan tvivel haft en positiv betydelse för att bryta ett socialdemokratiskt problemformuleringsprivilegium och öppna upp nya perspektiv i debatten, göra den mer levande. Men Timbros helt dominerande ställning i den liberala idédiskussionen har också skapat en utpräglad ensidighet och ett förutsägbart mässande kring vissa teman som lagt andra, i mina ögon mer intressanta, sammansatta och utvecklade liberala utgångspunkter och tankelinjer i skugga på ett olyckligt sätt.

Vilka prefix man sedan vill använda är mindre intressant, det avgörande är att begrepp av det slag som nämns av Fores ovan: "miljö, integration, global demokratisering, moderniserad välfärd" ses som givna teman i ett liberal idéarbete, och att omnämnande av begrepp som rättvisa inte ses som uttryck för någon suspekt halvsocialistisk konspiration.

Alex Voronov på Eskilstuna-Kurirens ledarblogg utvecklar den tankegången.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.