Det var det värsta

En ny studie som visar att kommunalpolitiker beslutar annorlunda under ett valår jämfört med resten av mandatperioden är ämnet för en signerad text av mig på dagens ledarsida:

’Det var det värsta: röstfiskas det inför val?’

Stoppa pressarna! Det politiska beslutfattande ser annorlunda ut under ett valår jämfört med resten av mandatperioden.
Nej, förresten: låt pressarna löpa. Att en viss produktion av valfläsk existerar även i kommunalpolitiken känns väl inte direkt som någon jättenyhet.

En ny studie från IFAU – Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering – av svenska och finska kommuner under perioden 1985-2002 visar att kommunpolitiker tenderar att öka den kommunala sysselsättningen, höja den kommunala konsumtionen och sänka det kommunala skattetrycket extra under just valår.

Det kan vara bra att få magkänslor uppspaltade i diagram och tabeller. Enligt studien fungerar alltså kommunpolitiken på samma sätt som rikspolitiken, där fenomenet är väl belagt.
Huvudförklaringen är givetvis att det politiska systemet är inställt på att lova, satsa och locka inför ett val.
Men studien föreslår även andra förklaringar. Tjänstemän kan tänkas utnyttja politikers känslighet inför negativa nyheter under valår med krav på högre utgifter.
En utlösande faktor är säkerligen också att statliga insatser, med statsbidrag och anvisningar, inför ett val rinner ner och påverkar kommunernas beteenden. Konsekvensen av alltihop blir i värsta fall att det kommunala beslutsfattandet brister i effektivitet, rationalitet och långsiktighet.

Samtidigt finns det ett par förmildrande omständigheter. Det är inte ologiskt att nya satsningar och prioriteringar dyker upp i slutet av en mandatperiod när partierna laddat upp sitt idéarbete och vill entusiasmera väljarna.
Det är en svår balansgång mellan legitim valrörelse och hycklande, oansvarigt röstfiske. Och partierna tenderar nog alltför ofta att underskatta de flesta väljares förmåga att se skillnad på metspö och substans.’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.