En vända till om kvinnors företagande

Bloggen Sara tänker högt kommer med en relevant invändning i debatten om den låga andelen kvinnliga företagare, även om jag nog tycker att liknande reservationer framförts ganska ofta även av oss som förespråkat bättre chanser för entreprenörskap och konkurrensutsatt offentlig sektor.

Det viktiga för kvinnors företagande är givetvis att det allmänna företagsklimatet blir bättre, att attityderna till företagande i stort förändras och att jämställdhetspolitiken, inte minst på familjeområdet, utformas så att ojämställda sociala strukturer bryts upp.

Men därutöver kan man inte bortse från historiska fakta och uppenbara befintliga förhållanden i samhället. Ett reformarbete måste börja utifrån dagens förutsättningar. Bättre chanser för entreprenörskap och fler alternativ inom exempelvis vård, omsorg och skola är både bra i sig och i det första skedet en insats för, givet hur mönstren på arbetsmarknaden faktiskt ser ut, kvinnors företagande.
Det kan inte vara den enda åtgärden, det är inte någon mirakelmetod och det får inte bli en ursäkt för en bevarad könsuppdelad arbetsmarknad. Men även med de reservationerna vore det en vettig, viktig och frigörande reform med stor framtidspotential – för både män och kvinnor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.