Framgång för den solidariska alkoholpolitiken

Första arbetsdagen för min del inledes med en signerad text om försäljningen av Vin och Sprit:

’Framgång för den solidariska alkoholpolitiken

När Vin och Sprit bildades för över 90 år sedan var det som ett tidigt led i den restriktiva, solidariska alkoholpolitiken.
Den verksamhet som nu, 2008, i en både ekonomiskt och principiellt synnerligen lyckad affär säljs till franska Pernod Ricard har sedan länge kapat alla ideologiska band till sitt ursprung. För trovärdigheten i svensk alkoholpolitik, inte minst på EU-nivå, har den svenska statens giriga önskan att kränga alkohol utomlands i strid med officiella föresatser på hemmaplan varit en belastning.
Att Vin och Sprit säljs är därför en viktig alkoholpolitisk gärning som gör slut på ett långvarigt och hycklande statligt dubbelspel.

Att statlig spritlobbyism undergräver alkoholpolitiska målsättningar och principer må skaka om världsbilden för en del socialdemokrater som inte har koll på skillnaden mellan alkoholindustri och alkoholpolitik – se gårdagens debattartikel i VK av socialnämndens ordförande i Umeå Eva Andersson.
Men för Sveriges möjligheter att värna och stärka den solidariska alkoholpolitiken är försäljningen av Vin och Sprit av avgörande, positiv betydelse.’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.