Har Umeå förorter?

En liten fundering som inte hör till de stora världsfrågorna, men ändå dyker upp då och då: Har Umeå förorter och vilka räknas i så fall dit? Är Berghem att anse som en förort? Mariehem? Ålidhem? Tomtebo? Grubbe? Ersboda? Ersmark? Teg?

Min egen lilla undersökning visar att det inte råder någon som helst enighet om huruvida man överhuvudtaget i dagligt tal kan tala om förorter i Umeå och vilka som i så fall hör till dem.

Och vad är skillnaden mellan en stadsdel och en förort i en stad av Umeås storlek? En del blir provocerade av påståendet att de skulle bo i en förort, andra försöker provocera genom att reducera vissa stadsdelar till förorter. Har det betydelse för hur politiker beslutar och stadsplanerar om de tänker på olika stadsdelar i begrepp av förorter?

Själv aktiverar jag inte förortsbegreppet när jag resonerar kring Umeå, men jag kan inte ge något bra svar på varför.

4 kommentarer

 1. Urban Bengtson, idékonsult

  Så här kan man säga om förorter och stadsdelar i Umeå kommun. Stadsdelarna sägs med på, dvs på Berghem, Mariehem, Haga, Grubbe, Teg, Ersboda, m fl.

  Förorter blir med i, dvs i Röbäck, Ersmark, Innertavle, Stöcksjö, Sävar, o s v.

  Så semantiken förklarar skillnaden mellan förorter och stadsdelar, åtminstone för oss som är umebor sedan länge.

 2. Kjell- Åke

  Mariehem, Tomtebo m.fl. du räknar upp är väl stadsdelar. Det är de områden som alltid kommer upp i Umeås planeringsarbete.
  MEN förorter är ju Holmsund, Sävar och Hörnefors (även kallade kommundelar ). Dessa förorter är de gamla kommunerna som numera totalt glömts bort av kommunledningen och i debatterna. Typiskt är att inte ens du kommit på att de orterna finns i Umeå C omedelbara närhet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.