En liten värld eller en värld som görs liten?

Den här historien som VK rapporterade om på nyhetsplats i går och följer upp i dag – och som kommenteras ur ett annat perspektiv av bloggaren Johan Ingerö här – ger anledning till ett par reflektioner. Utan att spekulera i uppsåt och skeende bakom kulisserna kan man nyktert konstatera att det hela i sammanfattning och utifrån inte ser bra ut, och i en elak tolkning skulle kunna sägas passa alltför väl in i fördomarna som finns om hur politiska kotterier fungerar. De unga tar efter vanor hos de äldre.

Därmed inte sagt att det behöver vara så illa i det här fallet. Inflytelserika nätverk av det här slaget vars medlemmar redan i unga år samlas i organisationer som kan erbjuda makt och positioner och som senare når ledande roller på en rad områden i samhället är ett fenomen som återfinns överallt i historien. Ibland är världen i den mindre staden helt enkelt liten, så kan det vara här, och ibland görs den onödigt liten av tajta nätverk, så kan det också vara här. Att nätverken existerar i sig är oundvikligt, ibland problematiskt, ibland oproblematiskt, ibland nödvändigt, men alltid värt en kontinuerlig granskning och diskussion.

Huruvida det i det här fallet rör sig om slumpmässiga mönster omöjliga att undvika i en liten värld i en liten stad, ett naivt oförstående av vilket intryck det hela måste ge och vilka fördomar det hela måste stimulera när uppdrag delas ut inom en snäv parti- eller kårhuskrets eller oblyga tjänster och gentjänster i reglernas gråzon, är svårt att slå fast.

Men man kan konstatera att unga politiker, sannnolikt blivande ledande makthavare, borde ha skolning och medvetenhet nog för att i gränsfall och vid oklarheter sköta det formella handhavandet korrekt och disciplinerat, just för att undvika misstankar och kunna svara på berättigat undrande frågor om allt detta verkligen bara är en slump när stora summor och attraktiva uppdrag fördelas inom den lilla kretsen på formellt smålösa grunder.

När hanteringen blir för slapp och godtycklig har berörda organisationer misslyckats med eller prioriterat ned att skapa och upprätta ett hållbart formellt ramverk som garanterar att milsvida gråzoner inte kan uppstå.

En liten värld eller en värld som görs onödigt liten av tajta nätverk? Ofta kan det vara en kombination av båda, men balansgången är delikat. Just därför är det formella förfarandet så viktigt för trovärdigheten och möjligheten till bedömningar i efterhand. Sköts inte det inleds ett sluttande plan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.