Hot mot brottsoffer och vittnen

Brottsförebyggande rådets kartläggning av hot och påtryckningar mot brottsoffer och vittnen visar hur viktigt det är att rättsstaten inger förtroende. BRÅ skriver att åtta procent av landets åklagare har ’misstänkt, eller övertygats om, att bevispersoner utsatts för brottet övergrepp i rättssak eller andra former av otillåten påverkan. Detta inom loppet av fyra veckor’.

Det kan handla om många olika situationer, men det är främst tre grupper som står för hoten enligt BRÅ: brottsaktiva ungdomar, personer inom den organiserade brottsligheten och män som misshandlat sin partner.

Att människor vågar vittna och inte skräms till tystnad är helt avgörande för ett rättssamhälle. Hot är vanligare än våld, slår BRÅ fast, men om hot räcker för att sabotera en rättsprocess är det en ringa tröst. Förtroendefrågan måste stå i centrum, och samhället måste gå in med de resurser och de åtgärder som krävs för att skyddet av och stödet för vitten och brottsoffer är tillräckligt starkt för att förtroendet för rättsstaten ska vara starkare än rädslan för de kriminella hoten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.