Umeås förtjänster och problem inför framtiden

I en kortare signerad text på dagens ledarsida kommenterar jag Umeås situation inför dagens budgetdebatt:

’Umeås förtjänster och problem inför framtiden
När tidskriften Fokus i sitt senaste nummer rangordnar livskvaliteten i landets kommuner går det rätt hyfsat för Västerbotten; framför allt för Norsjö som svingar sig ända upp på topp tio, men även för Umeå som lyfter till en hedrande 13:e plats.

Man kan som alltid ifrågasätta en del kriterier och efterlysa andra – livskvalitet är inget objektivt begrepp. Men faktum är att i fallet Umeå återspeglar Fokus övergripande genomgång ganska väl den debatt som förs även här om stadens problem och möjligheter.
Det som lyfter Umeå på Fokus ranking är framför allt kommunens satsningar på kultur och fritid, den höga utbildningsnivån, pappaledigheten, födelseöverskottet och försörjningskvoten. Bland det som sänker Umeå återfinns det höga skattetrycket, de höga taxeringsvärdena, det medelmåttiga företagsklimatet, det tveksamma flyttnettot och socialbidragen.
När fullmäktige i dag samlas till budgetdebatt sker det mot bakgrund både av goda tider och lovande framtidsutsikter i en välmående stad, och av oroande tecken på stagnation som kan få mycket långtgående officiella målsättningar att framstå som verklighetsfrämmande.

Ska staden kunna växa i snabb takt även framöver – inte bara hålla sin nuvarande nivå – samtidigt som kvaliteten inom välfärden säkras, krävs ett bättre företagsklimat, en mer dynamisk arbetsmarknad, en mångfald av attraktiva boendemöjligheter, en ny syn på skattebördan och ett fortsatt gott utbud som gör att fler unga vill och kan stanna kvar. Utan ett mycket positivt flyttnetto kan varken gamla eller nya befolkningsmål nås.
För allt detta krävs en djupare, mer problemorienterad och lyhörd analys av Umeås situation.
På den punkten visar allianspartierna i sina gemensamma budgetresonemang en betydligt vaknare insikt om de utmaningar som väntar och de attitydförändringar som krävs än majoriteten till vänster.’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.