Alliansen och infriade vallöften

Jag har en signerad text på dagens ledarsida angående undersökningen från Riksdag & Departement om att alliansen lyckats väl med att hålla sina vallöften:

’Lovvärt att alliansen infriat många vallöften

"Vem behöver vara konsekvent?", frågar Vivian i Oscar Wildes "Lögnens förfall", och fortsätter: "Tjockskallen och doktrinären, tråkiga människor som tillämpar sina principer intill det bittra slutet, till det praktiska livets reductio ad absurdum. Det gör inte jag. Över dörren till mitt bibliotek har jag samma inskrift som Emerson hade: Hugskott."

Hugskottets charm i all ära, för en regering finns det många skäl att hålla vallöften. Det förtroende och mandat som väljarna gett måste en styrande majoritet leva upp till för att ha trovärdigheten i behåll. Hållna löften bevisar också värdefull effektivitet och regeringsduglighet. Och ju fler löften som överlever en ärlig prövning mot verkligheten desto gedignare ter sig i efterhand ett valmanifest.

En genomgång som Riksdag & Departement gjort visar att alliansen varit ivrig att infria sina löften från valrörelsen 2006. Halvvägs in i mandatperioden har man redan hunnit med 70 av 131 utfästelser. Ytterligare 43 är på gång eller påbörjade. Bara 18 av 131 löften har hittills lämnats därhän.

Det är goda siffror som står i positiv och skarp kontrast till det intryck den splittrade och småhycklande rödgröna oppositionen ger. Men att hålla löften är att bekräfta gamla förväntningar. Att vinna nytt förtroende kräver mer; idéer, visioner och prioriteringar för nästa mandatperiod, som visar att partierna inte slutat tänka framåt .
Alliansen kan känna tillfredställelse över att ha infriat så många vallöften. Det ger långsiktig trovärdighet.

Nu väntar ett lika viktigt arbete: att i god tid mejsla ut och resonera fram vad man vill fortsätta, förändra och utveckla efter 2010.’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.