Blickpunkt Västerbotten: Stark tillväxt men låg inflyttning

Under rubriken ’Blickpunkt Västerbotten’ skriver vi i dag om Västerbottens goda tillväxtsiffror:

’Stark tillväxt men låg inflyttning

Västerbotten har haft en mycket stark ekonomisk tillväxt under 2000-talet. Enligt siffror som Västerbottensnytt redovisade i går har länet haft den starkaste tillväxttakten i hela landet de senaste åren, något som Patrik Sellström på Länsstyrelsen, för SVT tillskriver en "bra mix av varu- och tjänsteproducerande företag, internationellt efterfrågade naturresurser och starka forskningsmiljöer".

Men den positiva utvecklingen avslöjar också problem, framför allt i de mindre kommunerna, som på sikt kan hota även tillväxten om konjunkturen skulle vika, investeringarna mattas av och dominerande branscher tappar lite i betydelse.
För trots de goda tiderna råder fortsatt låg inflyttning. Som verkstadsföretaget Indexator i Vindeln vittnar om är det svårt att hitta arbetskraft som vill flytta till orten. Det är kostsamt och hämmande.

Ekonomisk tillväxt och gott investeringsklimat inom vissa bestämda, ofta väldigt manligt dominerade, branscher innebär inte automatiskt att det finns en bred arbetsmarknad med goda chanser för exempelvis fler än en familjemedlem att hitta jobb.

Att toppa en tillväxtliga är inte detsamma som att uppfattas erbjuda lockande, intressanta miljöer för människor som har möjlighet att välja var de vill flytta och bosätta sig.

Därför måste inlandet utnyttja de goda tiderna för att så gott det går breda arbetsmarknaden och öka sin attraktionskraft på unga människor som ett alternativ till de större städerna, åtminstone för en tid av livet. Tillväxten är en nödvändig, men inte tillräcklig, förutsättning för ökad inflyttning.’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.