Bra liberalt initiativ

I en ledare i lördagstidningen kommenterar vi initiativet från sex folkpartistiska riksdagsledamöter i FRA-frågan:

’Utmärkt initiativ från riksdagsliberaler

Sex folkpartistiska riksdagsledamöter, däribland Maria Lundqvist-Brömster från Västerbotten, har enligt utsago beslutat sig för att inte stödja regeringens hårt kritiserade FRA-lag.
De kräver att misstanke om brott ska föreligga innan avlyssning sker, och Birgitta Ohlsson säger sig vara beredd att lägga fram en egen motion eller stödja någon av oppositionens.
Den begärda ändringen vore en rimlig och principiellt viktig förändring jämfört med det liggande förslaget.
Och det är hedervärt att de sex folkpartisterna driver en egen linje. Att det helt logiskt kommer kritiska frågor om varför de inte stod upp för sina åsikter när riksdagen gick till beslut första gången får de stå ut med. Och det är viktigt för trovärdigheten att de nu fullföljer sina uttalanden med handling i nästa skede.

Men det är en styrka att kunna lyssna till invändningar och erkänna att man hamnat snett i en fråga. Det måste också ha varit målet för opinionsbildningen efter riksdagsbeslutet: att få alliansledamöter att våga byta position. Och det är säkert inte bekvämt internt i riksdagsgruppen nu heller. Därför förtjänar de sex liberalerna beröm och respekt.
Och regeringen borde ta chansen att backa, lyssna och göra om.’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.