Sd i riksdagen?

Är det oundvikligt att sd kommer in i riksdagen? Risken för att det efter nästa val sitter sverigedemokrater i riksdagen är ganska stor om man analyserar det senaste valresultatet och utvecklingen i opinionsmätningarna sedan dess.

Alex Voronov skriver intressant om det i Eskilstuna-kuriren och fångar något väsentligt i problematiken kring sd när han pekar på faran med att tolka sd:s framgångar som bottnande i de andra partiernas misslyckanden, en slarvig tolkning som riskerar att ge sd särskild legitimitet som mottagare av proteströster.

När riksdagspartierna lägger upp sina strategier gentemot sd inför nästa val gäller det att de gör det med tydliga värderingar som utgångspunkt, vilket jag var inne på i förra veckans debatt om sd här i Umeå.

Det kommer inte att omvända eller övertyga dem som redan har starka sympatier för sd just på grund av främlingsfientlighet och nationalism – och det kommer kanske inte att hindra sd:s intåg i riksdagen – men det håller dem så små som möjligt, minskar faran för att väljare som tvekar ska rösta på sd i en oklar, förmildrande uppfattning om vad partiet i grunden står för och ökar den långsiktiga motståndskraften i samhällsdebatten mot det främlingsfientliga och nationalistiska perspektivet.

Sedan finns även en regional aspekt på frågan. I Västerbotten ser läget annorlunda ut än i många andra delar av landet, eftersom sd ännu är så svaga just här och inte har någon riktig organisatorisk förankring eller några tidigare valresultat från 2006 att falla tillbaka på. Här finns fortfarande en god chans att hålla sd:s framgångar mycket begränsade. Det är ett skäl så gott som något att hålla opinionsbildningen mot främlingsfientlighet och nationalism igång i förebyggande syfte.

En kommentar

  1. Tomas Fischer

    Ola Nordebo efterlyster att debatten med Sd måste våga tas men att döma av Niklas Ekdal i DN igår så går det överhuvudtaget inte att diskutera frågor som ingår i Sd:s världsbild utan att själv fastna i den. Finns då inte heller sakfrågorna kvar? Hur ska tydliga värderingar från övriga partier förhindra att problem i samhället eskalerar om inte källan till problemet får diskuteras? Med värderingar menas förhoppningsvis Sveriges och västvärldens frihet och demokratiska upplysningstradition.
    Ett politiskt parti kan inte tillåtas kidnappa frågor som rör vår demokratiska och jämställda framtid, oron inför dessa frågor ingår trots allt i varje demokratiskt sinnad persons världsbild rakt genom hela det politiska fältet!
    Det är lätt att säga att debatten med Sd ska tas men när det kommer till kritan så är risken att medias och politikers rädsla för sakfrågorna blir för stor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.