Umeås befolkningssiffror för optimisten och pessimisten

Med Umeås befolkningssiffror är det som vanligt: stoff för både optimisten och pessimisten. Umeå minskade procentuellt mest i landet under första halvåret 2008 – hur man än vrider och vänder på det är det inte någon bra reklam när universitetets läsår slår igenom så tydligt, inte balanseras upp på ett bättre sätt av annat.
Men minskningen är mindre än den var i fjol, vilket rimligen borde betyda att siffrorna till årsskiftet har vänts till ett större plus än tämligen svaga 2007. Umeå växer alltså.

Optimisten framhåller att det ser lite bättre ut än i fjol, att födelsetalen är höga och att den svagare konjunkturen i kombination med förhoppningar om fler studenter vid universitetet torde ge en större befolkningsökning i år än i ifjol. Inte så tokigt för en Norrlandsstad, trots allt, att växa så sakteliga.

Pessimisten konstaterar att Umeås befolkningssiffror ändå ligger långt under vad de officiella målen skulle kräva och att utvecklingen i anmärkningsvärt hög grad fortfarande följer konjunkturerna och studentantalet vid universitetet. Befolkningsökningen beror inte på inflyttning till jobb och företagande och har därför inte potential att bli särskilt mycket större än den är i dag om inte arbetsmarknaden och företagsklimatet blir mer dynamiskt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.