Mollbergare i pik, trippel Salchow och dubbel Axel

Socialdemokraternas omsvängning i synen på hur utanförskapet ska motverkas och regeringens budgetsatsningar på bättre företagsklimat är ämnet för en signerad text av mig på dagens ledarsida:

’Mollbergare i pik, trippel Salchow och dubbel Axel
Två och en halv mollbergare i pik; trippel Salchow, och dubbel Axel. Simhopp och konståkning är två sporter där man förstår av själva klangen och knorren i de tekniska begreppen att det strax kommer att snurras, roteras, vridas och voltas på ett alldeles synnerligen avancerat sätt. Och allt hänger på att landningen blir lyckad, med så lite skvätt eller felskär som möjligt.

Ibland är det lockande att beskriva politiken med samma konstrika uttryck när exempelvis ett parti lämnar en tidigare ståndpunkt för att via olika piruetter landa i en helt ny. Alla partier har vana av det, ofta med goda skäl, stundom av ren opportunism. Ibland blir det magplask eller duns på ändan. Ibland är landningen fulländad. Och så har vi förstås socialdemokraterna – de politiska mollbergarnas mästare. I går fick vi ett nytt exempel på det.
Efter att ha hetsat i upprördaste tonläge mot alliansens försök att minska utanförskapet, ger man nu plötsligt alliansen helt rätt i kritiken av den socialdemokratiska utanförskapspolitiken. Nu vill även s införa arbetslinje med tydligare krav i socialförsäkringssystemen. Ylva Johansson, som leder rådslaget om välfärdspolitiken, skräder inte orden om det egna partiets tidigare hållning: "Vi socialdemokrater har lämnat människor i passivitet." – "Vi är väldigt självkritiska till att människor har kunnat ramla mellan stolarna". – "Våra systemlösningar har inte alltid fungerat men vi har kramat om systemen i alla fall."

Hoppsan, vad snabbt det kan vända. Med tanke på hur s-företrädare skränat mot regeringen med motsatt budskap lär den kovändningen orsaka våndor för socialdemokratins företrädare i politik och media. Att erkänna att man haft grundligt fel – på högsta volym dessutom – är aldrig lätt. Hur partiet landar efter den här piruetten återstår att se.
Även svårighetsgraden är viktig i konstsporterna. Regeringens förslag om sänkt bolagsskatt, sänkta arbetsgivaravgifter och regelförenklingar som presenterades i går har rätt inriktning och är ett väsentlig steg framåt mot förverkligade löften om ett bättre företagsklimat. Sänkt bolagsskatt hjälper till att stärka Sveriges konkurrenskraft. Sänkta sociala avgifter har länge efterlysts av de flesta som en sätt att stimulera jobbtillväxten i mindre företag. Värdet av regelförenklingar är uppenbart för alla.

Ingen kan klaga på det tekniska utförandet i sig. Men ska man ha en invändning är det ändå att svårighetsgraden känns lite låg i programmet, med tanke på förväntningarna. Sammantaget är det en ansenlig satsning, men intrycket kan bli av en snygg volt här och en elegant skruv där, något för alla, men inget halsbrytande risktagande som ger allra hösta poäng. Spåren av kompromiss är tydliga. En djärvare, mer entydig prioritering av småföretagarna hade känts mer spännande. Det bör upp på programmet inför nästa budget.’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.