Presidentvalet svänger in på upploppet

Opinionsmätningarna inför det amerikanska presidentvalet har svängt rejält de senaste månaderna, nästan med samma instabilitet som börskurserna. Just nu ser de hoppingivande ut för Barack Obama. Även om mycket kan hända fortfarande och inget ska tas ut i förskott pekar trenden just nu snarare mot jordskredsseger för Obama än målfoto.

Det vore i så fall en befrielse på många plan.

Obama är inte felfri och hans program har sina problematiska inslag, inte minst hans protektionistiska retorik är irriterande, men sammantaget skulle en seger för honom lyfta USA:s politiska ledarskap upp på en ny och mer kvalificerad nivå igen efter ett antal synnerligen dystra år i Vita Huset. Jag tycker att Washington Post sammanfattar det bra i den här ledaren.

Min gissning är att det blir ett betydligt jämnare slutresultat än vad opinionsmätningarna antyder just nu, men att Obama tar hem en ganska klar seger när det gäller antalet elektorsröster.

Men även om jag hela tiden önskat en demokratisk seger i presidentvalet, så har det varit trist att se en respekterad politisk ledare som John McCain ge efter – rimligen mot sina egna instinkter – för den typ av smutsiga kampanjknep han själv råkade ut för i republikanernas primärval för åtta år sedan.
Valet av Sarah Palin som vicepresidentkandidat var en obegriplighet som varnade för vad som skulle följa. Det är viktigt för USA:s politiska utveckling att McCains-kampanjens vägval de senaste månaderna leder till ett välförtjänt nederlag. Förhoppningsvis hyfsar John McCain själv tonen de sista veckorna för att bevara lite av sitt eget goda rykte.

Missa förresten inte att Berivan Mohammed och Björn Kjellsson börjat blogga från en USA-resa inför presidentvalet här på vk.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.