Tidigare talanglösa bänknötare övar finlir

I en kort signerad text på dagens ledarsida kommenterar jag alliansens diskussioner om strategin inför valet 2010:

’Tidigare talanglösa bänknötare övar finlir

Moderaterna, folkpartiet, centerpartiet och kristdemokraterna är sannerligen inga naturbegåvningar när det gäller smidigt och konfliktfritt flerpartisamarbete.
De senaste decenniernas svenska politiska historia är brutalt uppriktig på den punkten.
Här snackar vi talanglösa, svåra fall som i synnerhet under åren 1994-2006 tvingades nöta inkastregler, grundteknik, enklaste bollmottagning och bredsides femmeterspassningar på egen planhalva tills solen gick ned varje kväll över det givetvis socialdemokratiskt styrda riket.

Men låga förväntningar kan vara en välsignelse, och träget slit ger resultat i längden. När allianssamarbetet lanserades 2004 förutspådde många kaos och splittring.
Men den här gången hade partierna gått grundligare till väga, sakfråga för sakfråga. Stämningen var bättre och ledan vid avbytarbänken större än någonsin.
Och nu är alliansen ett begrepp, med ett förkrossande övertag i socialdemokraternas gamla paradfråga: regeringsduglighet.

I går lade alliansen fram ett utkast till strategi inför nästa val. Gemensamma reformarbetsgrupper, en samordnande kampanjstab och en nysatsning på internet var några punkter.
Det känns som om de övar finlir och finesser nu. Å andra sidan har kraven ökat väldigt. Valrörelsen 2006 är redan en gammal merit. På sådana kan man inte leva. Då motbevisade man fördomar. Nu måste man motsvara förväntningar. Inför 2010 är det upp till bevis på nytt.’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.