Ett skäl till Barack Obamas ledning

I ett uppmärksammat tal på Book Expo America 2004 lanserade Bill Clinton sina memoarer och gjorde en lysande, om än givetvis förenklad, exposé över USA:s historia och landade i slutsatsen att efter perioder av oro och osäkerhet har USA:

"…always chosen to become a more unified country, and a more inclusive country."

Jag kom att tänka på det när jag hörde Colin Powells motivering för en vecka sedan på Meet The Press varför han stöder Barack Obama:

"On the Obama side, I watched Mr. Obama and I watched him during this seven-week period. And he displayed a steadiness, an intellectual curiosity, a depth of knowledge and an approach to looking at problems like this and picking a vice president that, I think, is ready to be president on day one. And also, in not just jumping in and changing every day, but showing intellectual vigor. I think that he has a, a definitive way of doing business that would serve us well.
I also believe that on the Republican side over the last seven weeks, the approach of the Republican Party and Mr. McCain has become narrower and narrower. Mr. Obama, at the same time, has given us a more inclusive, broader reach into the needs and aspirations of our people. He’s crossing lines–ethnic lines, racial lines, generational lines. He’s thinking about all villages have values, all towns have values, not just small towns have values."

Jag tror att det är nyckelbegrepp för att, med reservation för att allt ännu kan hända och opinionsundersökningar förblir opinionsundersökningar, förstå läget inför presidentvalet med bara en dryg vecka kvar till avgörandet.

Obamas kampanj har på det hela taget varit inkluderande, tidvis på ett rent entusiasmerande sätt. McCains kampanj har blivit allt mer exkluderande, tidvis på ett rent obehagligt sätt. Det är förhoppningsvis ett skäl till Obamas välförtjänta ledning och möjlighet att rita om den politiska kartan i USA. Om det stämmer, är det hoppfullt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.