Ny eurodebatt på gång?

Har finanskrisen gjort tiden mogen för en ny eurodebatt i Sverige? Att på ett slags metanivå börja spekulera om att en debatt i ett ämne nog är nära förestående – nästan som vore man inte själv därmed en aktör – är en vanlig inledande strategi från dem som faktiskt vill ha debatten, till och med bland professionella opinionsbildare i dagstidningar…

Med tanke på att utspel om euron kommer med allt tätare mellanrum verkar det faktiskt som om vi kan vara på väg mot en ny eurodebatt tidigare än de flesta anat, något jag skulle välkomna.

Jämför man reaktionerna nu med dem som för ett eller ett par år sedan märks en större lyhördhet i opinionen inför åsikten att frågan åtminstone bör lyftas upp till ny diskussion. Jag tror inte riktigt på ett scenario där euron blir valfråga redan 2010, det känns för tätt inpå den förra folkomröstningen, men tror mycket väl att den kan bli stor under nästa mandatperiod, med ett nytt ställningstagandet i samband med valet 2014.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.