Regeringen snett ute angående anhöriginvandring

Jag har en signerad text på dagens ledarsida om att regeringen är snett ute när det gäller skärpta krav för anhöriginvandring:

’Regeringen snett ute angående anhöriginvandring

Det är märkligt hur snabbt det går på vissa områden och hur långsamt det går på andra. Så lyser prioriteringar igenom. Gert Gelotte på Göteborgs-Postens ledarsida påpekade i går träffande skillnaden i tempo mellan den utlovade utredningen om vård för papperslösa, som inte kommit och där direktiven stöts och blöts, och utredningen om skärpta krav för anhöriginvandring, som lades fram raskt och kvickt i måndags.

Det är lätt att instämma.
Mönstret är inte ovanligt. Solidaritet – svårt, trixigt, dröjsmål. Skärpta regler – går nog, fixar sig, rappa tag.

Och förslaget om skärpta regler – krav på tillräckliga ekonomiska medel och lämplig bostad enligt statens definitioner – för anhöriginvandring, utan ens ett definitivt undantag för barn som söker uppehållstillstånd, är i grunden ett sätt att minska invandringen genom att göra det svårare för familjer att återförenas.

Argumenten handlar om effektivare integration och arbetslinje, men de känns i det här sammanhanget konstruerade och verklighetsfrämmande, på fel nivå.
Även med listan över undantag inberäknad – lång och absolut förmildrande, men delvis öppen för tolkningar – är det ett cyniskt klartecken för ökad splittring av familjer på principiellt sliriga grunder.
Tyvärr glider regeringen stundom åt fel håll i sina analyser på hela det här området, kanske inte lika hårdhudat som socialdemokraterna, men tillräckligt för att det inte ska kännas bra.’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.