Det här är vad jag laddar ner till min mp3-spelare

För ganska exakt ett år sedan gjorde jag en sammanställning av alla bloggar som jag prenumererade på som rss-flöde eller hade som bokmärke i webbläsaren. Det var en ganska uppskattad grej som väckte roliga reaktioner från läsare och kollegor.

Den vanligaste var att jag ju omöjligt kunde hinna läsa allt det där (sant, listan handlade om vilka jag höll koll på via ovanstående funktioner, vilket inte alltid är samma sak som att man läser dem närmare alla dagar). En annan vanlig reaktion var förstås att den politiska balansen var fel eller att jag missat några absoluta måsten i bloggosfären – framför allt det senare var för det mesta berättigade tillrättavisanden.
Flera förvånade kommentarer byggde på ett missförstånd: att jag skulle hålla med alla bloggar jag listade, vilket jag givetvis inte gjorde.
Men allra bäst: jag fick en del tips på bloggar som måste upp på listan omedelbart.

Så här motiverade jag publiceringen av listan den gången:

"Varje morgon blixtsurfar jag runt på en stor mängd opinionsbildande sidor för att skaffa mig en bild av hur snacket går bland de mest inflytelserika eller välformulerade debattörerna i landet.

Hur formas och påverkas egentligen min bild, som ledarskribent och politisk redaktör i Umeå, av den nationella dagsdebatten: vilka influerar mig, provocerar eller stimulerar?

Dagstidningar, tv och radio är viktigast förstås, eftersom de når en stor publik och bäst återspeglar (inte nödvändigtvis sätter) dagordningen.

När vi gör en allmän nationell nyhetsvärdering för ledarsidans räkning är det utgångspunkten.

Men vilka andra debattörer och opinionsbildare passerar jag som ledarskribent på min dagliga joggingtur genom debatten?

Det är ingen hemlighet att jag gärna erkänner briljansen och inflytandet hos ett antal av de bästa bloggarna. Många av de mest kvalificerade och välformulerade inläggen i debatten återfinns där, integritet och ryggrad återfinns i hög halt där ute i det som vi kallar bloggosfären.

Men ändå är det nog få av dagstidningarnas läsare som riktigt vet vilka de mest inflytelserika bloggarna är, de som påverkar även oss som sysslar med opionionsbildning på heltid och inom ramen för etablerade medieaktörer."

Det där håller väl fortfarande, men att lista bloggare har på bara det här året gått från att vara lite "efter", vilket det förmodligen var då, till att vara rena stenåldern, vilket det definitivt är i dag.

Men själva bekännelseaspekten – ’av detta formas en viktig del av min världsbild’ – känns hyfsat fräsch nu också. Så okej, dags för den årliga deklarationen: här är hela listan på – poddtv-program och poddradio-program som jag laddar ner till min mp3-spelare varje dag.

Reservationerna är uppenbara: att jag laddar ner något betyder inte att jag lyssnar på det varje gång eller ens ofta, enkel tidsmatematik avslöjar att det i själva verket vore helt omöjligt att lyssna på ens hälften. Men allt som står nedan hör till det som jag hyfsat återkommande följer eller åtminstone vill höra någon gång i bland, tillräckligt för att behålla programmen som poddprenumerationer.

En del av programmen är absoluta favoriter som jag blir nipprig om jag missar, en del vidgar perspektiven, en del känns trygga och välbekanta, en del gör mig på bra, livet leker-humör, en del gör mig deppig och retlig, men på ett informerat sätt, en del är nödvändiga för att ha koll på debatt och samhällsliv, alltså framför allt yrkesrelaterade, en del lockar för att de håller språkkunskaper vid liv och många utgör bara en hälsosam distraktion från det politiska perspektivet.

Ni som sett mig "på stan" eller vid olika framträdanden det senaste halvåret vet att jag alltid, även vid anföranden, har ett band runt halsen som försvinner ner i bröstfickan på skjortan. Där ligger min mp3-spelare. Och poddprenumerationerna just nu, enligt mina program, är:

Svenska:
Spanarna, P1
Godmorgon Världen, P1
Filosofiska rummet, P1
Ekots lördagsintervju, P1
Nyheter från Västerbotten
Vetenskapsradions nyheter, P1
Vetandets värld, P1
Studio Ett, P1
Nordegren i P1
Lantz i P1
Ekonomiekot
Rapport, SVT
Aktuell, SVT

Engelska/amerikanska:
CNN Political Daily (tv)
Anderson Cooper 360, CNN (tv)
Meet the Press, NBC (tv)
Face the Nation, CBS (audio)
CBS News with Katie Couric (tv)
NBC Nightly News with Brian Williams (audio)
This Week, ABC (audio)
Mark Kermodes film reviews, BBC, Radio 5 Live
The National, At Issue, CBC (tv)
Canada Live, CBC Radio 2
Hourly News, CBC Radio
Mansbridge One on One, CBC (audio)
The House, CBC Radio

Tyska:
Tagesschau (tv)
Bericht aus Berlin (tv)
Heute Nachrichten (audio)
Kicker Online (audio)
Der Presseclub, WDR 5-Radio
Der Schöne Morgen, Radio Eins
Eine Stunde Zeit, Radio Eins
Feuilleton Pressegespräch, Deutschland Radio
Filme der Woche, Deutschland Radio
Interviews, Deutschland Radio
Mediengespräch, Deutschland Radio
Platz der Republik, WDR Radio-5
As Time Goes By, Radio Bremen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.