Torbjörn Bergmark

I dag sker skiftet av ansvarig utgivare och chefredaktör på VK – Torbjörn Bergmark tackar för sig och Sture Bergman tar över. I lördagens tidning skrev jag en kort liten tacktext till Torbjörn, med tack för gott samarbete och med ett vittnesmål från avtackningen från redaktionen:

’I fredags var det avtackning på redaktionen för vår avgående chefredaktör Torbjörn Bergmark. Fackklubbens representant höll tal. Bergmark höll tal. Nåja, tal och tal, tillställningen var, hur ska jag säga…norrländsk till sin stämning. Inget peprally med Obama direkt, ingen kaskad av känsloyttringar, ingen verbal smet. Nej, osentimentalt och korthugget. Tack ska du ha, tack själva, ät upp smörgåstårtan nu. Som när barndomens hästgubbar kom med nått kärvt, raspigt ’jo du, pojkjävel’ och det var ett ömhetsbetyg utan like.

Jag brukar ibland roa mig med att fundera kring vilka skådespelare som skulle passa om man gjorde film på olika personers liv. Vem skulle spela Bergmark? För mig är han urtypen för den lite hårdkokta men i hemlighet lyhörda redaktörsmurveln, alltid med en varm känsla för storyns hjärta, och ett instinktivt öga för människor. Han scannar det man säger som ett FRA-filter – ignorerar, lätt otåligt, snömoset och fångar upp de beniga, svårtuggade nyckelorden, tar fasta på dem, kommer till saken, medan man själv kanske vill peta omkring lite mer i moset. Dennis Franz, från Hill Street Blues och NYPD Blue, borde väl passa för rollen? Förresten, tack för gott samarbete Torbjörn. Det var det.’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.