Supervalår i Tyskland inlett med triumf för liberaler och gröna

2009 är ett så kallat supervalår i Tyskland. Det drog igång i söndags med det omdiskuterade nyvalet i delstaten Hessen efter ett år av oklara förhållanden, brutna löften och de senaste månaderna ett socialdemokratiskt parti på gränsen till internt haveri.

Som väntat resulterade valet i en majoritet för kristdemokratiska CDU och liberala FDP, men det anmärkningsvärda var FDP:s jätteuppsving till 16,2 procent, inte CDU:s historiskt sett mycket mediokra 37,2 procent.

Även de gröna kunde fira på valnatten efter att nästan ha fördubblat sitt stöd upp till 13,7 procent.

Tyvärr lyckades även det populistiska vänsterpartiet Die Linke på nytt ta sig in i delstatsparlamentet med 5,4 procent.

Entydiga och stora förlorare var förstås socialdemokratiska SPD som rasade från 36,7 procent ned till för partiet katastrofala 23,7 procent

Som signal inför resten av detta valår kan man, som bland andra Karl Rydå gör på UNT:s ledarblogg, konstatera att det – glädjande nog – är mittenpartierna som är de stora vinnarna, medan partierna i den stora koalitionen på förbundsnivå CDU/CSU och SPD, inte har mycket att hurra för.

Och så är det uppenbart vilket jätteproblem socialdemokraterna i Tyskland håller på att få med sitt oklara och från delstat till delstat skiftande förhållande till vänsterpartiet Die Linke.

Hittills har spekulationerna framför allt varit att nästa tyska förbundsdagsval kommer att tvinga fram antingen en fortsatt stor koalition mellan CDU/CSU och SPD eller en ny, aldrig tidigare i Tyskland prövad trepartikoalition (alternativen då vore (1) CDU/CSU-FDP-De gröna, vilket jag tycker rent ideologiskt vore intressant, (2) SPD-FDP-De gröna, vilket också vore mycket intressant ideologiskt, (3) SPD-De gröna-Die Linke – vilket inte vore bra men vilket också SPD uteslutit som otänkbart även för nästa mandatperiod.)

Men kanske antyder ändå valet i Hessen att även det mer traditionella alternativet med en tvåpartikoalition mellan CDU/CSU-FDP har en liten chans till egen majoritet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.