Rustade för nödläge

Vår huvudledare i dag – Rustade för nödläge – handlar om läget på arbetsmarknaden, och slutar med raderna:

’Trots de mörka utsikterna är det inte helt stopp på arbetsmarknaden. Den omorganiserade arbetsförmedlingen jobbar inte utan resultat. Arbetssökande får nya jobb. De nyanmälda platserna blir dock färre efter hand.
Fortsättningsvis finns efterfrågan på arbetskraft. Av stor betydelse är också att flertalet av de som blir utan arbete är beredda på snabb omställning. De har kompetens och erfarenhet och ser inga hinder i att lära sig nya arbetsuppgifter.
Under arbetslöshetskrisen på 1990-talet var förutsättningarna i många avseenden annorlunda. Då drabbades många äldre arbetstagare i offentlig sektor. För att de skulle ha en chans att ta sig tillbaka in på arbetsmarknaden krävdes omständliga insatser med omskolning och vidareutbildning. Det var en både tidskrävande och betungande omställning. Arbetslösheten bet sig fast på nivåer över dagens.
De långtidsarbetslösa är för närvarande några tusen fler än för ett år sedan. Skillnaden är således ännu inte stor. Utslagningen har i det avseendet hittills gått att avvärja.
Statens finanser är starka. Så var det inte kring 1990. Företagen har gjort stora vinster och hushållen har haft god inkomstökning. Krisberedskapen i samhällsekonomin har stärkts avsevärt.

Problemet är främst det finansiella systemets kollaps. Det är framför allt där det är nödläge. Först när de finansiella marknaderna börjar fungera igen kommer vändningen i konjunkturen och de nya jobben. Hittills har regeringen haft klart för sig hur krispolitiken skall skötas med stramt grepp om statsfinanserna. Bara med ansvarsfull hushållning finns det något att ta av när krisen blir som allra värst.’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.