Ansvarstagande besked från regeringen om Saab

Näringsminister Maud Olofssons besked att regeringen inte är beredd att riskera miljarder av skattemedel till amerikanska General Motors för att ge krisdrabbade Saab konstgjord andning – och att ett svenskt förstatligande av Saab är uteslutet – var glasklart och ansvarstagande.

GM:s begäran att få skyffla över sina egna misslyckanden på svenska skattebetalare är inte så lite fräck, och att den avvisas utan omsvep av näringsministern inger förtroende.

Svenska staten kommer att ha en viktig roll att spela för de människor och orter som riskerar att drabbas mycket hårt av förlorade jobb, med insatser på bred front: genom stöd, omställningsåtgärder, utbildning, men också genom satsningar på forskning, tillvaratagande av idéer och kompetens generellt och på utsatta orter, bättre företagsklimat och flexiblare arbetsmarknad. Tydliga markeringar av den generella välfärdspolitikens grundprinciper i socialförsäkringssystemen vore också välkomna, företrädesvis genom höjt tak i a-kassan.

Men om det är sysselsättning, tillväxt och regional utveckling som ska prioriteras vore ett statligt övertagande av Saab, även som kortsiktig symbolåtgärd, en ansvarslös strategi. Staten ska inte heller på andra sätt riskera miljarder, som skulle kunna satsas långsiktigt och offensivt på investeringar och välfärd, för att hålla enskilda förlusttyngda bolag under armarna när de tidigare ägarna vill fly fältet.
Socialdemokraterna hycklar när de mumlande antyder att Saabs problem vore att lösa via svenska skattemedel bortom marknadsekonomiska realiteter. Hur många miljarder är socialdemokraterna beredda att sätta på spel?
Regeringens agerande framstår som genomtänkt och omdömesgillt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.