En trevlig dag

Även nästan skrivfria veckor är fyllda av aktiviteter.

I går stod VK värd i Umeå för Liberala Dagen, ett årligt återkommande arrangemang av Liberal Press och Vänsterpressföreningen där ägare, utgivare och liberala ledarskribenter träffas för program, diskussioner, årsmöten och utdelande av det liberala skrivarpriset.

Det är alltid synnerligen stimulerande att träffa kollegor från olika håll i landet och utbyta erfarenheter, diskutera dagspolitiken men även småprata om udda saker som Harry Trumans syn på den amerikanska konstitutionen, skillnaden mellan Umeå och Skellefteå eller första delen av Herbert Tingstens memoarer – och, ja, givetvis handlade en hel del av samtalen i pauserna om Twitter och Facebook, vem som är med, vem som inte är med och varför ingen kommer undan till slut – det satt överlöpare var man såg…

Min egen insats på själva mötet bestod av ett kortare anförande om VK:s historia som tidning och opinionsbildare förr och nu, om legendariske Gustav Roséns insatser i länet som publicist och om varför frisinnet fortfarande för mig är ett relevant begrepp och vad det enligt mig står för och inspirerar till i dag.

Tyvärr fick jag inte riktigt till det i skildringen av den senare Matts Balgård-eran, hans speciella gröna frisinne och hur han försökte bemästra den regionala frisinnade opinionsbildningen i en tid när strukturomvandling, utflyttning och avbefolkning tog vid med skilda världar i länet mellan växande kuststäder och kämpande inlandskommuner.
Och därför lyckades jag inte heller sammanfatta hur dagens stora frågor för regionen har tydliga kopplingar till utvecklingen i Västerbotten under både Rosén- och Balgård-epokerna. Det är alltid irriterande när man lämnar lösa trådar i anföranden utan att knyta ihop dem på ett tillfredställande sätt.
Men Sture Bergman tog över i några avslutande ord och tittade lite framåt på de övergripande utmaningar som väntar VK de kommande åren.

Bland de övriga programpunkterna fanns ett framträdande av vk.se:s Ingvar Näslund som intressant och engagerat berättade om VK:s olika nätsatsningar, de lokala sajterna och politikerbloggarna. Dagens mest omdiskuterade och kontroversiella fråga hos de gästande redaktörerna och skribenterna blev just politikerbloggarna som fenomen – den debatten hade nog kunnat fylla ett par timmar av dagen.

Senare hölls det en utfrågning av junilistans Sören Wibe om läget och aktuella frågor inför Europaparlamentsvalet.

Dagen avslutades med uppskattad middag på Sävargården, vars historia ju är extra aktuell just nu.

Skrivarpriset i år gick till alltid läsvärde Karl Rydå, Uppsala Nya Tidning, med motiveringen:

’Karl Rydå har under ett drygt år som ledarskribent varit den drivande kraften bakom utvecklingen av UNT:s ledarblogg till en av de mest lästa i sitt slag. Hans egna bidrag, på bloggen likaväl som i papperstidningen, är skrivna med en ovanlig spänst och präglas samtidigt av bredd i kunskaperna och säkerhet i omdömet. Karl Rydå visar att kunskaper och formuleringsförmåga använda på rätt sätt och med den nya teknikens hjälp effektivt kan påverka debatten och dessutom dra nya läsare till den egna tidningen.’

Tidigare års pristagare har varit:
2008 Karin Rebas, Liberala Nyhetsbyrån
2007 Ola Nordebo, Västerbottens-Kuriren
2006 Sofia Nerbrand, NEO
2005 Alex Voronov, Eskilstuna-Kuriren
2004 Carl Lagerqvist, Gefle Dagblad
2003 Linnea Lindblad, Nerikes Allehanda
2002 Anders Eklund, Ljusnan
2001 Hanne Kjöller, Dagens Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.