Koalitionsförhandlingar i full gång?

Det här vänliga, lyssnande samtalet mellan Ronald Pofalla och Dirk Niebel partisekretare för kristdemokratiska CDU och liberala FDP – två partier som hoppas få bilda regering tillsammans efter höstens förbundsdagsval, men också konkurrerar om samma väljare (just nu något som gynnar FDP)- säger en del om läget i tysk inrikespolitik, till vilket jag ska återkomma oftare framöver detta tyska supervalår. För nu börjar det gå hett till, med allt tuffare angrepp inom den stora koalitionen CDU/CSU-SPD.

Angela Merkel, som seglat lite ovanför tidigare konflikter, är nu i takt med allt sämre opinionssiffror för CDU mer pressad än någon gång hittills under mandatperioden. Tidigare har det mest varit hennes bittraste interna motståndare och delar av medierna som kritiserat Merkel, men nu börjar ifrågasättandena få större genklang.

Hennes ledarstil, lite tillbakadragen och avvaktande med rörelser framförallt bakom kulisserna och med en ovilja till stora offentliga gester har fungerat väl i många lägen, men blir svår att upprätthålla om det egna partiet upplever sig på väg in i en kris. Och att hålla ihop CDU ­ som till viss utsträckning befinner sig i en internt kontroversiell omvandlings- och moderniseringsprocess ­ mitt under djupaste kris i en stor koalition med socialdemokraterna, är ingen lätt uppgift.

Och tidigare så utskrattade SPD har plötsligt fått nästan lite arbetsro i skydd av problemen för CDU och CSU. Förbundsdagsvalet i höst känns ovisst och svårtippat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.