I småföretagandet slumrar vändningen

Om varför det är småföretagande, entreprenörskap och jobbtillväxt inom nya branscher som vi bör sätta vårt hopp till och prioritera bättre förutsättningar för, handlar en signerad text av mig på dagens ledarsida. Här i en något längre version än den som fick plats i papperstidningen:

—————————–

’I småföretagandet slumrar vändningen

Enligt myten ska den åldrande Karl IX ha lagt handen på sonen Gustav II Adolf och yttrat de berömda orden "Ille faciet". ("Det är han som skall göra det.")

Ska man, i dagens dystra, allvarliga situation, lägga händerna någonstans och viska "Ille faciet" är det på det lilla, kämpande, underbemannade småföretagets axlar. Det är där vändningen och framtiden slumrar.
Den tunga varselvågen och djupa krisen visar hur farligt beroendet av några få stora aktörer och enstaka branscher i kombination med en stel arbetsmarknad är när konjunkturen faller samtidigt med en strukturomvandling. Dagens kris är en blandning av konjunkturras, kollaps på finansmarknaderna – G20-toppmötets huvudutmaning – och svåra strukturomvandlingar. Även om allt skulle vända snabbare än vad som är realistiskt att tro, kommer en del av de förlorade jobben tyvärr att förbli borta.

Den marknadsekonomiska välfärdsstaten med demokrati, fred och frihandel är en överlägsen kombination för att skapa sysselsättning, främja tillväxt och bekämpa fattigdom. Barnet ska inte spolas bort med badvattnet. Alternativen – planhushållning, stängda gränser, monopolisering, centralisering, eller vad det vara månde – förskräcker.

Men finanskrisens excesser har visat vilket ansvar staten och stater har att vara närvarande och agera långsiktigt. Beskeden från G20 London i går om stora gemensamma åtgärder för att få igång och få ordning på det finansiella systemet och stärka konjunkturen var nödvändiga. Men lika viktiga var markeringarna för frihandel och mot protektionism och det faktum att man faktiskt kom överens.

För svensk del väntar nationellt samma utmaning: att klara av en kortsiktig krishantering samtidigt som grunden för en långsiktig återhämtning och stabil tillväxt läggs. I det senare borde mycket mer handla om villkoren för nytt företagande och modernt entreprenörskap.
En förutsättning för välfärdens bestånd, och drabbade regioners återhämtning, är att små företag inom nya branscher får chansen att skapa framtidens jobb. Där kan staten göra mycket. Klimatet för entreprenörskap måste bli bättre, forskningens konkurrenskraft öka, möjligheterna för mindre företag att anställa underlättas och de generella trygghetssystemen hållas robusta.

När blickarna riktas bortom den akuta krishanteringen bör de fästas på det som skapar resurser för morgondagen. Sätt småföretagandets villkor i centrum.’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.