Viktigt vem som är rektor på universitetet

Att Göran Sandberg slutar som rektor vid Umeå Universitet är en tung nyhet.

Den konkreta betydelsen av vem som faktiskt sitter som rektor vid ett universitet är ofta större för lärosätets övergripande vägval och satsningar än många nog i förstone antar.

Göran Sandberg har haft ett mycket gott renommé som rektor vid Umeå Universitet, vilket övergången till den nya tjänsten bekräftar. Han har lyckats etablera nya samverkansformer med externa aktörer – som i projektet med Konstnärligt Campus – och han anses med en i viss mån ny rektorsstil ha förnyat universitetets utvecklingsarbete på ett sätt som legat rätt i tiden.

Allt har inte varit frid och fröjd, allt har inte varit konfliktfritt, men Umeå Universitet har på det stora hela stått sig bra i konkurrensen så här långt under 2000-talet och kommer hyfsat väl förberett till den period av förändringar och nya förutsättningar inom den högre utbildningen som väntar.

Det här är ingen tid för ett ledande universitet i norr att tappa tempo i fullföljandet av ett sådant utvecklingsarbete, så beslutet om efterträdare kommer att kräva både noggrannhet och rapphet för att rätt person ska hittas; någon som är redo och kapabel att ta över stafettpinnen i fart nästa år.

Det snabba rekryteringsarbetet blir knappast någon helt lätt uppgift, snarare en svår utmaning, för universitetsstyrelsen, även om den ledande befattningen vid Umeå Universitet torde vara så pass attraktiv att kvalitetskraven kan och bör sättas högt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.