Universitetet och rektorsfrågan en gång till

Hur utvecklas en text från en första version till en slutgiltig version?

Normalt och traditionellt syns den processen aldrig utåt, bara slutresultatet publiceras. Men med bloggarnas tillkomst kan man allt oftare se hur ett snabb analys i ett tidigt skede på nätet nästa dag kommer i papperstidningarna som en något mer genomarbetad, ofta längre eller åtminstone i vissa delar omarbetad version.

Synpunkter läggs till, fler infallsvinklar prövas, verb byts ut eller kompletteras, siktet i analysen ställs in av eftertanken. Kanske försvinner också en laddning, ett visst spontant temperament i vissa delar, kanske vässas och slipas istället andra som blev för valhänta i första skedet, ibland händer det rentav att en förhastad eller ofullständig ståndpunkt korrigeras. Sammantaget ger det en hyfsad bild av hur texter arbetas fram även när de inte publiceras i olika skeden av en stilistisk och intellektuell arbetsprocess.

På dagens ledarsida har jag en lite längre text om universitetet och rektorsfrågan, alltså en utvecklad version av gårdagens blogginlägg:

—————————–
Universitetets vägval påverkar hela regionen

Nyheten att Göran Sandberg ska sluta i förtid som rektor vid Umeå Universitet är en påminnelse om hur stor konkret betydelse för ett lärosätets övergripande vägval och satsningar det har vem som sitter på den posten.
Göran Sandberg har haft ett mycket gott renommé, vilket erbjudandet om och övergången till den nya tjänsten bekräftar.
Han har lyckats etablera nya samverkansformer med externa aktörer – som i projektet med Konstnärligt Campus – och han anses med en i viss mån ny stil ha förnyat universitetets utvecklingsarbete på ett sätt som legat rätt i tiden och lagt en långsiktig grund.

Det har varit lite mer av entreprenörsanda och lite mindre av traditionell förvaltning som präglat framtoningen de senaste åren. Allt har inte varit frid och fröjd eller konfliktfritt, men universitetet har på det stora hela stått sig bra i konkurrensen under 2000-talet och kommer hyfsat förberett till den period av förändrade förutsättningar inom högre utbildning som väntar. Politiska reformer med ett perspektivskifte från kvantitet till kvalitet – till det bättre – europeisk samordning av grundutbildningar, kanske en förändrad regional arbetsmarknad efter strukturomvandlingar – ett nytt läge.

Det här är ingen tid för ett ledande universitet i norr att tappa tempo. Beslutet om efterträdare kommer att kräva både noggrannhet och rapphet för att rätt person ska hittas; någon som är kapabel att ta över stafettpinnen i fart nästa år, både för att fullfölja det som inletts och för att titta framåt.

Umeå Universitet har en bredare norrländsk förankring än namnet anger och har genom sina utbildningar, sin forskning och sina inätverk en avgörande betydelse för hela regionen.
Inte som kvantitativ tillväxtfaktor när det gäller ny inflyttning knuten direkt till kärnverksamheten, den epoken är över; men som en absolut förutsättning för hela regionens status, stämning och konkurrenskraft – i inlandskommunerna likaväl som i Umeå-området. Det handlar om företagande, innovationer, investeringar och möjligheterna att behålla, utveckla eller rekrytera rätt kompetens i näringsavseende.

Men det handlar lika mycket om kulturell och intellektuell atmosfär och livskvalitet. Att en stad i Västerbotten har ett av landets främsta och bredaste universitet bidrar till framtidstro och identitet hos unga människor som växer upp här, ger möjligheten för fler att stanna kvar i regionen och gör andra nyfikna på att prova några år här. Att vara rektor för Umeå Universitet är att haett större regionalt ansvar än som kan överblickas på en vandring runt campus.

Det snabba rekryteringsarbetet blir en tuff utmaning, för universitetsstyrelsen, även om den ledande befattningen vid Umeå Universitet torde vara så pass attraktiv att kvalitetskraven kan och bör sättas högt.’

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.