Från brända tomter till gröna vågen efter branden 1888?

Inom parentes och helt kort sagt: När Umeå brann 1888 flydde människorna med sitt räddade lösöre ut på fälten utanför staden. När sedan staden skulle byggas upp igen var det många, skriver Gunnar Balgård i en essä om branden i boken "Norrifrån. Essäer om norrländsk litteratur, konst och historia", av stadens småfolk med ringare hus som föredrog att stanna kvar ute i periferin i stadsdelen Amerika eller på Haga och bygga nytt där, istället för att flytta tillbaka:

"Då behövde de heller inte vänta i två år på stadsplaneförändringen, vilken handelsmännen i centrum tvangs till. En viss omstrukturering av befolkningen blev alltså en följd av branden. Bara bättre folk och affärsmän återvände till den inre stadskärnan"

Så vidgades även staden i en småfolkets rörelse, kanske om man så vill och lite tillspetsat, från brända tomter till gröna vågen.

Senare gick drömmarna åter in mot centrum, sedan tillbaka ut i en kort, i dag obegriplig men under några år och för en generation med minnen av nöd och elände stark förortsromantik.

Nu är det åter centrumnära förtätning som gäller, något som ringledstänkandet i trafikplaneringen delvis understryker, delvis motsäger, beroende på vad man tror om bilismens framtid.

Så har synen på centrum och periferi växlat genom Umeås historia. Den lär fortsätta växla.

En kommentar

  1. lika barn leka bast

    Liksom vissa (politiker) tycker att krig rensar luften kunde man val valt alternativet att branna ner umea for att se vart folket ville bo ifraga om ringleder. Sjalvupptagna ungdomar med strid i sinnet satter sig med vissa politkers goda minne ner pa E4 for att satta sig i respekt. Liksom HA, som grundades ur politikers stridslust i Vietnam, vid hemkomst bespottades av de politiker som sant dem ut i strid for folket. De blev demoraliserade som det hette da.

    Politik och religon ger upphov till diffus historisk spekulation.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.