Europaparlamentsvalet blir hetare

Det börjar närma sig den heta fasen av valkampanjerna inför Europaparlamentsvalet 7 juni. En hel del talar för att valdeltagandet faktiskt blir högre den här gången.

Den mediala bevakningen framstår som mer alert.
Flera aktuella frågor – som nu senast Telekompaketet – har visat att det har betydelse både hur styrkeförhållandena mellan partigrupperna i Europaparlamentet ser ut och vilka enskilda ledamöter som sitter där. Inställningen till EU har gradvis blivit allt mer positiv och avspänd i Sverige.

Den globala ekonomiska krisen liksom klimatfrågan har visat hur viktig EU är som aktör och arena. Och även om bilden av Europaparlamentet i sig, dess funktion, arbete, roll, partiförhållanden, sakfrågor och ledamöter är grumlig och vag, så borde det kännas som en naturlig sak för fler att rösta i år.

Även krassa inrikespolitiska skäl talar för att fler medborgarna kommer att vilja gå iväg till valurnorna än senast det begav sig, för att sända en signal inför nästa års riksdagsval i ett ganska spännande inrikespolitiskt läge och som en konsekvens av att partierna lägger ner mer möda på att mobilisera sina anhängare nu än 2004.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.