Vad blir avgörande i valet 2010?

Jobb, skola, företagsklimat, miljö, socialförsäkringar, integritet, integration, jämställdhet, välfärd, energi, regionalpolitik, infrastruktur  – vad blir avgörande i riksdagsvalet nästa år?
Antalet intressanta sakområden som måste avhandlas är förstås långt fler än så här. Men i snabb överblick: tio punkter – några sakfrågor, några dueller – som jag tror får stor betydelse för själva valutgången nästa år och fem frågor som i sig är av oerhörd betydelse men som jag inte tror blir utslagsgivande för valresultatet.
Vad en sån här lista inte fångar är dels de överraskande snackisar som på kort tid och i sent skede kan vända en valrörelse och påverka vilka som blir vinnare och förlorare. Sådant är nästan omöjligt att förutse. Och en sådan här lista fångar inte heller de djupare ideologiska förskjutningarna i samhällsdebatten som verkar över längre tid än enbart en mandatperiod, men som ändå kan färga av sig på enskilda valresultat redan innan en förskjutning blivit uppenbar.
Men så är det med listor, de ska skapa diskussion, inte sammanfatta allt.
Listan ska förstås också motiveras och utvecklas punkt för punkt. Välkomna med synpunkter, bedömningar och invändningar till mig i förväg:
 
Avgörande punkter inför riksdagsvalet 2010
1. Jobben och skatterna
2. Valfrihet, privata aktörer och kvalitet i välfärden
3. Skola och utbildning
4. Socialförsäkringarna och generell välfärd vs grundtrygghet
5. Moderaterna vs Socialdemokraterna (i själva verket Fredrik Reinfeldt vs Mona Sahlin) i kamp om vem som framstår som mest statsbärande och regeringsduglig.
6. Folkpartiet vs Miljöpartiet i kamp om de socialliberala storstadsväljarna.
7. Socialdemokraterna vs Centerpartiet i kamp om landsbygdsväljare i Norrland.
8. Nuvarande riksdagspartier vs Piratpartiet i kamp om vem som har störst trovärdighet i integritetsfrågor och informationspolitiken.
9. Alliansen vs de rödgröna i kamp om vem som har störst trovärdighet när det gäller rättsväsende och brottsbekämpning.
10. Nuvarande riksdagspartier vs Sverigedemokraterna i kamp om vilken grundläggande syn Sverige ska ha på invandring, integration och mångfald.
 
Viktiga frågor, ett par av de allra tyngst vägande, som jag trots det inte tror blir särskilt utslagsgivande för valresultatet och mandatfördelningen mellan de två regeringsalternativen:
1. Miljön och klimatet
2. Jämställdheten
3. Kulturpolitiken
4. Utrikespolitiken
5. Försvarspolitiken
Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.