Umeåbor eller umebor – vad heter det egentligen?

En Facebook-grupp har bildats med titeln: "Sluta genast kalla Umeåbor för umebor!" Den vill samla dem som "fått nog – och tröttnat på alla fåniga "Umebo", "umebor" och "umeborna". Det heter givetvis "Umeåbo". Vi ska vara rädda om, och stolta över, vårt fina å."

Låt mig vittna om en egen upplevelse. När jag för några år sedan, då relativt ny i Umeå, en gång sade "umeåbor", med å, fick jag av en person höra att det avslöjade att jag var nyinflyttad, att jag trodde att uttrycket hänger ihop med kommunnamnet. Den här personen menade istället att uttrycket "umebor", utan å, är historiskt förbundet med uttrycket Umeälven (också utan å).

Eftersom jag själv tenderar, i synnerhet som nyinflyttad, att vilja säga "Umeåbor", lite mer formellt och odialektalt, men samtidigt inte ville förhäva mig och bryta mot en invand språklig tradition, så tappade jag självförtroendet helt i denna fråga efter den reaktionen. Sedan dess blandar jag friskt, men undviker framför allt uttrycket när jag kan.

Så vad är rätt: "umebo", kanske med lite mer älvklang och lite mindre formellt, eller "umeåbo", lite mer urbant och kanske lite mer formellt?

Jag vågar inte ta någon entydig ställning nu heller.

Etiketter: ,

26 kommentarer

  1. Umebo

    Det heter väl umeåbo men av någon anledning säger jag jämt umebo, nuförtiden. Inte när jag flyttade hit dock. Känner igen mig i dig. Kan nog inte svara riktigt jag heller när jag tänker efter.

  2. Frizén

    Helt klart Umebor, de som påstår sig vilja bevara vårt fina å har inte förstått det här med norrländska, här kortar vi av namnen, Ume, Lule, Skellefte, Täfte, Pite… etc, bevara ett å för att tappa vårt modersmål, helt fel ute.

  3. annkristin

    ja jag är född inom en radie på 5 mil från umeå….boendes i umeå..sen -76…o jag säger umeå…med betoning på å…o med stolthet…:)..ja jag vet inte varför..men för mig låter det väldigt bra o är stolt över att vara umeååååbo…:)

  4. Helena

    Henna uppe i norrlann så säg vi Umebo, he ge si vi kan skilj på pampiga fisrumpen från 08-området från oss riktiga norrlänninga 😉

    Umebo skare va, umebo e ja och fan va ja e gla!

  5. ung Umebo

    Självklart heter det Umebo, Lulebo eller Pitebo. Att uttala den sista vokalen gör det hela för utdraget. Det flyter på betydligt bättre att bara säga Umebo.

  6. JohnL

    Det hela är mycket enkelt: Umeåbo är skriftspråk. Umebo är talspråk (ifall man har umeådialekt). Skriftspråk bör man använda när man skriver, och talspråk när man talar (därav namnen). Att säga ”umeåbo” är lika egendomligt som att skriva ”sta’n” eller ”trappen”.

  7. rs

    Som så många nyinflyttade sade jag Umeåbor när jag flyttade hit på 1960-talet. Det sörlänningsideomet har jag lärt mig av med efter att ha varit umebo i 42 år.

  8. Mikael Hansson

    Det är kallt här uppe. Och mörkt länge. Man får spara på stavelserna så man har kvar energin till att hämta in ved och hugga upp isen för tvätten. Så det får bli umebo. Lite energi sparar men.

  9. Jonna

    Är man uppväxt i Norrland säger man umebo, pitebo, lulebo osv. Är man uppväxt i sydsverige säger man umeåbo, piteåbo, luleåbo. Så enkelt är det.

  10. Owe

    Synpunkterna ger sken av att Umeåbo eller umebo är en fråga om tycke och smak. Så är det inte. Umeåbo, alltid med versalt U (även inne i en mening), när stadens namn stavas korrekt, likaså Skellefteåbo, Nordmalingsbo, Lyckselebo.
    Däremot umebo, med gement u, när stadens namn inte är ”korrekt” stavat. Således INTE umeåbo, nordmalingsbo, lyckselebo, däremot skelleftebo, lulebo och pitebo.

  11. margareta johansson

    Maggan säger:
    Är född och uppvuxen i Umeå och har upplevt de båda uttalen för 40 – 50 år sedan. Ume sa de från byarna norr om Umeå medan byar söder om Umeå sa Umå. Att jag kommer ihåg detta speciellt, beror på att jag hade väldiga problem att stava Umeå rätt, jag ville skriva Umå. Min anknytnig till dialekter var från den södra delen. Där var det många ”tjocka” vokalljud coh l-ljud som i ”Obolla”. Det ska ha varit en dialektundersökning ung. på 70-talet, tyvärr minns jag inte varifrån den kom.

  12. Therese Långström

    UMEBO, punkt slut!
    Lulebo, pitebo, skelleftebo..
    Bokstaven Å är för omodern och används fakstikt inte av större delen av världens befolkning. Varför ska vi sticka ut?!
    /Lycklig umebo 🙂

  13. Jonathan

    Va herra upp vi universitete säg vet ja int, men he ge nog bara göjva som vill få ne till å heta umeåbo. He kan aldri va riktigt om ja få säg min enkla mening. Men he ä int ovanligt att sörlänninga ha svårt o reda klarhet i saken. He bruka mer bli tal om tro då. Men tro he gör man i kyrka. Umebo ska ne naturligtvis vara.

  14. Ersa på Ersboda

    Självklart får den som vill säga ”Umeåbor”. Det rikssvenska ordvalet med bokstaven Å visar dock att personen nyligen kommer från Svea- eller Götaland, men det är ju inget fel med det. Å:et i slutet av alla Norrländska kuststäder är de facto något som man kom på i centralmaktens styrande korridorer i Mälardalen, och ingenting som uttalats här uppe någonsin. Stadens första namn var Uma eller Ume, innan Svealänningarna kom på att ett Å skulle det minsann vara i slutet.
    Brukar ”Skellefteåborna” åka med ”Skellefteåbuss AB”? Nej, nämn dessa ord med ett Å i Skellefte, och de lär flina gott åt dig. 🙂

  15. Ersa på Ersboda

    Jämför att åka till Jämtland och fråga dem om de talar Jämtländska där? Då lär de svara: ”Javisst, och du talar Svenländska hör jag?” Jämtska eller det dialektala ’Jamska’ är det enda man säger. Om man inte vill låta som en vilsen Skåning på besök såklart. 🙂

  16. Majsan

    Klart det heter umebo. ALLT annat är otänkbart. Idag är det visserligen snart 50 år sen jag lämnade Umeå, men aldrig skulle jag säga något annat än UMEBO.

  17. Lennart

    Umebo, skelleftebo, lulebo och pitebo känns okej för mig som alltid varit umebo.. men jag går inte i taket om någon skulle skriva Umeåbo (fast svårt att säga är det ju…).

    Vi har för övrigt Umebygdens sjukhem också (på Umedalen?). Och så har vi Umeälven, som förr hade ett cykelstråk som hette Umeleden. Men nu har Umeleden bytt namn och blivit Ume Älvdal.

  18. Roland Kluring

    Jag tror utan att veta säkert att ”Ume” är mer ett talspråk och ”Umeå” ett skriftspråk Men jag ser här på internet att många blandar lite hur som helst,
    tex. ”Umetaxi.se” men inne bland sidorna syns endast Umeå taxi. Jag kan tänka mej att det är så på flera ställen.

  19. Umebo

    Norrländsk uppslagsbok har artiklar om ”Ume gård”, ”umesamiska” och ”Umeälven” samt om staden ”Umeå”. Men om den senare säger detta auktoritativa verk: ”Bebyggelsenamnet (1300-talet Umu) är givet efter Umeälvens fornsv. namn *Uma med betydelsen ’den som umar (tjuter)’, ’den tjutande’. Tillägget å (Umeå) har tillfogats senare.”
    Tidningen ”Umebladet”, som utkom 1847-1951, hette ”Umeå-Bladet” till 1866. Tydligen kom man på bättre tankar då. Naturligtvis är uttrycket ”Umeåbo” korrekt, om man vill markera sitt utsocknes ursprung eller anlägga en byråkratisk stil.

  20. Janne

    Har inte besökt Norrland särskilt mycket, men det är väl klart att det heter Umebo. Det är inte särskilt norrländskt heller utan troligen en kvarleva av vår bortglömda genitiv-form. Egentligen borde det heta Ume Kommun också, men genitivet i svenska språket finns ju inte på riktigt längre så det är bara Falun och Kalmar som står emot, Falun, Falu Kommun – Kalmar, Kalmar Kommun.

  21. benny karlssson

    Det heter umebor. Ingen säger umeåbor men förra kommunalrådet Margot Wikström sa UMÅ. Hon var från Ursviken Skellefteå å ville som vara lite förmer. UMÅ…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.