Bra med höjda alkoholskatter

Det blir höjda alkoholskatter efter valet, oavsett vilket regeringsalternativ som vinner. Det kan man konstatera sedan både alliansen och de rödgröna lagt fram sina valmanifest.
Utmärkt.
Regeringsalternativen viktar höjningarna lite olika. De rödgröna höjer ölskatten, vinskatten och spritskatten vardera med 12,5 procent, medan alliansen höjer ölskatten och vinskatten med 13 procent och spritskatten med bara fem procent. Intäkterna till statsbudgeten blir 1,1 miljarder i alliansens fall och 1,4 miljarder i de rödgrönas.
Med tanke på det kraftiga lobbyarbete som bedrivits för sänkta alkoholskatter är det välkommet att båda regeringsalternativen visar medvetenhet om de ökande alkoholskadorna i samhället och står upp för en ansvarsfull politik på området.

Alkohollobbyn är missnöjd, föga oväntat. Ledningen för Sveriges bryggerier har protesterat mot höjningarna och varnat för negativa konsekvenser i form av ökad illegal försäljning.
Det är ett välkänt skrämskott, med begränsad trovärdighet. Höga alkoholskatter är ett utmärkt verktyg för förebyggande av alkoholskador. Alliansen och de rödgröna gör rätt som justerar upp de här skatterna.
Även försöken att i smyg underminera den solidariska alkoholpolitiken via klartecken för framtida gårdsförsäljning bör i samma anda avvisas.

Etiketter:

En kommentar

  1. Ulf Parde

    Det är inte alls bra med höjda alkoholskatter. Vi kommer bara att handla mer utomlands. Jag har själv använt mig ev de generösa införselreglerna från andra EU-länder – som är en verkligt bra sak med EU-medlemskapet. Annars kan vi vara övertygade om att alkoholskatterna i förbudssverige skulle vara ännu högre. Trist är också att Nordebo är så oliberal att han inte vill tillåta gårdsförsäljning av vin. Det vore välgörande för svenska landsbygdens utveckling med denna möjlighet. Det är tillåtet i alla andra EU-länder. Rödgröna (coh kanske kd) säger också nej medan m,fp och c vill ordna det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.