Säg nej till gårdsförsäljning

Utredningsförslaget angående det som missvisande kallas gårdsförsäljning av alkohol är ämnet för den här ledarkrönikan:

————————————————-

Säg nej till gårdsförsäljning

I dag presenterade regeringens utredare sitt förslag om gårdsförsäljning – ett som genomgången visar missvisande begrepp – av alkohol. Det följer i huvudsak vad som redan tidigare varit känt: utredaren föreslår att butiker, placerade var som helst men med vissa kvantitativa och organisatoriska begränsningar, ska få sälja vin, öl och sprit, inte bara från egen tillverkning utan även från andra producenter.

Av uppenbara och rättsligt invändningsfria skäl görs alltså inga geografiska preciseringar av det slag som förespråkarna för gårdsförsäljning gärna gjort när de presenterat det som ett projekt för landsbygden.
Att butiker, om förändringen genomförs, måste få sälja även andra tillverkares produkter beror på att en begränsning till enbart egenproducerad, och därmed inhemsk, försäljning skulle strida mot EU-rätten.

Utredningen föreslår också att gårdsförsäljning bara ska få ske i samband med ”ett studiebesök på tillverkningsstället, föreläsning eller någon annan liknande upplevelsetjänst med anknytning till den aktuella alkoholdrycken som erbjuds allmänheten mot betalning.”

De kvantitativa gränserna definieras så att försäljningen till varje enskild person vid besökstillfället inte får överstiga ”1 liter spritdryck, 3 liter vin eller andra jästa alkoholdrycker eller 5 liter starköl”, och att tillståndshavarens sammanlagda ”gårdsförsäljning av tappade alkoholdrycker inte överstiger 1 500 liter 100 volymprocent alkohol per år.”

Inramningen med dessa restriktioner till trots innebär förslaget – som utan tvekan är ärligt om själva rättsläget och därför ger ett bra diskussionsunderlag – att den restriktiva alkoholpolitiken undermineras radikalt. Att släppa alkoholförsäljningen så fri vore att kapitulera inför alkohollobbyns krav och att i praktiken avskaffa Systembolagets monopol. Detta för en reform som på sin höjd skulle ha marginell nytta för landsbygden, men med säkerhet få starkt negativa konsekvenser för folkhälsan.

Av de inledande reaktionerna att döma möter förslaget skepsis även inom delar av alliansen. Både från Folkpartiet och Kristdemokraterna hörs direkta sågningar. Barn- och hälsoministern Maria Larsson (Kd) med ansvar för folkhälsofrågor var också tämligen avvisande i sin första reaktion. Oppositionen har sedan tidigare markerat sitt motstånd mot gårdsförsäljning.

Det finns inget skäl att backa. Värna den solidariska alkoholpolitiken.

Etiketter: ,

3 kommentarer

 1. Lennart Jacobson

  Mycket bra av VK att ta tydlig ställning mot gårdsförsäljning av alkohol.

  Precis som tidningen skriver så försöker alkoholförespråkarna successivt flytta fram positionerna med hänvisning till EU, rättvisa etc.

  Utredaren uppträder som om det inte fanns några risker med alkoholen att ta hänshyn till.

  Det vore närmast en skandal om Maria Larsson KD inte helt och genast avvisade utredningsförslaget.

  Stå på Er, VK!

 2. Lena

  Låter lysande. Jag är myndig och ser gärna att vi börjar med gårdsförsäljning samt att monopolet försvinner.

 3. Lennart Jacobson

  Lena:
  Vet Du inte att uppskattningsvis nära 1 miljon svenskar har större eller mindre problem sv alkoholen? Hundratusentals är alkoholister. Alkoholen leder till att mängder familjer splittras, omyndiga barn lider, makar misshandlas etc. De flesta brotten sker pga alkohol.

  Alkoholen är utan diskussion vårt allra största problem (även andra länders). Men det verkliga problemet är att så många vill ha frihet att dricka sutan att ta hänsyn till skadeverkningarna.

  Men också att det finns många som vill tjäna pengar på alkoholen.

  Om alkoholen var en ny drog skulle den bli förbjuden helt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.