Inget försvar för viljan att rusta förtryckare

Försvarsminister Karin Enström har på nytt blivit föremål för massiv kritik sedan hon i lördagens ekointervju i Sveriges radio återigen använt språkets alla möjligheter för att undvika att kalla diktaturen i Saudiarabien för en diktatur. Regeringen verkar vara ytterst angelägen om att även till ett pris av löje och pinsamma uppträdanden för enskilda statsråd undvika att tala klarspråk om vilken regim det är Sverige gör vapenaffärer med.

Man kan utgå från att frågan, med tanke på den kritik och uppmärksamhet tidigare uttalanden redan gett upphov till, diskuterats ingående inom regeringen. Så när samma trassliga och osammanhängande resonemang upprepas om varför regeringen inte vill definiera Saudiarabien som en diktatur, är det rimligt att anta att det sker på regeringschefens uppdrag.

Nu ifrågasätts försvarsministern. Men att låta kritiken stanna där, att göra intervjun till huvudsak, är att göra det för lätt för regeringen.

Det är inte försvarsministern sörjiga sätt att formulera regeringens linje på som är det stora problemet, utan regeringens sörjiga och principlösa hållning i sak, när det gäller Sveriges vapenexport till diktaturen. För viljan att rusta förtryckare finns inga ursäkter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.