Avdrag för köpt läxhjälp fel på många punkter – avslå

Det svenska skattesystemet är i behov av en upprensning, inte fler avdrag i ett plottrigt lapptäcke.

Rut- och rot-avdragen var pragmatiskt berättigade givet det lapptäcke som finns, och gick gott att motivera som ett sätt att göra ganska omfattande, redan existerande svarta branscher till vita. Motståndet mot just rut-avdraget har också avslöjat en starkt patriarkal världsbild hos en del av kritikerna. Men på sikt är även de avdragen skattetekniskt tveksamma.

Och regeringens senaste förslag om avdrag för inköpt hjälp med läxläsning går inte att motivera alls. Det har en helt skev fördelningsprofil både som skatteåtgärd och som skolpolitisk baktanke. De som skulle behöva det bäst, lär aldrig kunna utnyttja det. Det förvärrar skattelapptäcket.

Dessutom vill det stimulera fram en ny bransch som gör läxhjälp till en plånboksfråga för att lösa problem skolpolitiken och föräldrarna gemensamt förutsätts kapitulera inför.

Fel på många punkter. Avslå.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.