Självförverkligande är en positiv kraft

Det var glädjande resultat som Framtidskommissionens Charlotta Levay, sakkunnig på området rättvisa och sammanhållning, redovisade i en läsvärd debattartikel i Svenska Dagbladet i dag.

Det svenska samhället hålls ihop, inkomstskillnaderna är små, det finns en stark känsla för det allmänna, stödet för välfärden ökar, toleransen för invandring blir större och andelen barn i ekonomisk utsatthet har minskat.

Men på en punkt slirade det till, åtminstone språkligt, men kanske även tankemässigt. För artikeln hävdar att det skulle vara positivt att ”individualistiska värderingar såsom självförverkligande sedan några år är på tillbakagång.”

Där ringer alarmklockorna.

Fasa och frukta för det samhälle där ”självförverkligande” blir ett negativt ord. Den enskilda människans möjligheter till självförverkligande var en grundvision för jämlikhetstanken, ut- och folkbildningen, kulturpolitiken och välfärdssamhället: att fler ska få mod och chans att förverkliga sig själva. Jämlikhet och frihet, jämlikhet och mångfald – inte sträng likriktning.

Föraktet och misstron mot dem som är annorlunda, går egna vägar, vågar vara sig själva bortom kvävande normer av olika slag, hör till det som driver på mobbing, hatkollektivism och sexism.

Jämlika möjligheter till eget självförverkligande är tvärtom en motkraft för frihet, och mångfald, som ökar solidariteten med andra, med utsatta och nödställda.

Historielöshet riskerar att smyga sig på om vilken viktig drivkraft självförverkligande varit i kampen för demokrati, rättigheter, kultur och företagande i samhällen där en auktoritär överhet i underlydande sett en massa där ingen ska ha fräckheten att vilja förverkliga sina drömmar eller tänka sina egna tankar.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.