Skandalös massregistrering av romer

Dagens Nyheter avslöjade i går att svensk polis upprättat ett sökbart dataregister där romer eller personer med relationer till romer över hela landet kartläggs.

Bland de registrerade, skriver DN, återfinns bland annat många barn i låga åldrar.

Det är polisen i Lund som upprättat registret, polismyndigheten i Skåne hanterar det och bland dem som har tillgång till det finns, enligt DN, Rikskriminalen i Stockholm och kriminalunderrättelstjänster i flera städer.

Den olagliga registreringen av romer på etnisk grund visar vad som kan hända, och kommer att fortsätta hända, när möjligheterna till massöverakning börjar samverka med fördomar mot och diskriminering av enskilda grupper.

Steg för steg förskjuts gränser och normer när respekten för den personliga integriteten löses upp. Och förr eller senare börjar system missbrukas. De som råkar värst ut, är de som befinner sig i störst underläge redan från början. Det här förfarandet blir ännu värre genom att det är kopplat till en lång, mörk historia av rasism och förföljelser riktade mot just romer.

Det är en stor skandal DN avslöjat, en vars bakgrund måste utredas i grunden och få rejäla följder, politiskt och inom polisen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.