Ansvarslös dans vid stupet i USA

”En fanatiker”, lär Winston Churchill ha sagt i ett av sina berömda uttalanden, ”är en person som inte kan byta åsikt och som vägrar byta ämne”.

Republikerna i USA börjar få sådana drag i sitt förhållningssätt till den sjukförsäkringsreform Barack Obama och demokraterna i kongressen drev igenom på våren 2010. Stärkta av mellanvalssegern ett halvår senare, när de efter en kampanj riktad mot sjukförsäkringsreformen återtog majoriteten i representanthuset, vägrar republikanerna att ge upp hoppet om att kunna underminera den nya lagstiftningen. Och man tar varje chans att, på långa omvägar om det krävs, få debatter och konflikter att landa i just den frågan.

Sjukförsäkringsfrågan finns nu med som en stötesten även i den senaste, ansvarslösa dragkampen om ny budget. Republikanerna söker knyta frågan om höjt skuldtak – återigen akut nödvändigt i ett solkigt spel som visar hela det amerikanska politiska etablissemangets oförmåga att ta itu med budgetproblemen på allvar – till sjukförsäkringens finansiering. Framhärdar man i det kravet kommer en uppgörelse att utebli och USA kan tvingas ställa in sina betalningar på statsskulden, med oöverblickbara konsekvenser. Så balanserar USA vid det ekonomiska stupet på nytt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.