Budgetbråket i USA – när dogmatiker tar över

The Guardians Gary Younge påminde i förra veckan om intressant statistik med anledning av budgetkonflikten i USA. Han nämner uppgiften i Bill Bishops bok The Big Sort att 1976 ungefär en fjärdedel av amerikanerna bodde i distrikt där segraren i presidentvalet vann med 20 procentenheter eller mer, medan det 2008 hade stigit till hälften.

När statsapparaten stängdes ner förra gången, 1995-1996, kom en tredjedel av alla republikanska kongressledamöter från distrikt demokraten Bill Clinton hade vunnit i presidentvalet 1992. I dag kommer bara 7 procent av republikanerna från distrikt Obama vann 2012.

Omritandet av valkretsar i syfte att stärka redan befintliga, lokala styrkeförhållanden och minska antalet ovissa val, har gått så ”skamlöst långt” skriver Younge, att ”konsekvenserna för att agera på ett extremt sätt är få”. Följden är att det viktiga för kongressledamöter som vill bli omvalda är att vinna stöd hos kärntrupper på ytterkanterna, inte väljare som vill se sans, realism och samarbete i mitten. Det kan vara en varning även för regeringsdugliga partier i Sverige inför nästa års val, om vikten av att vara vaksam över vilka man lämnar vetorätt i sakfrågor till.

Gårdagens uppgörelse i USA, som skjuter upp konflikten kring budget och lånetak till efter nyår, gör att kollapsen undviks för stunden. Men de senaste veckornas fiasko lär få nya uppföljare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.