Tre råd till Hans Lindberg

För ett par år sedan började det viskas om Hans Lindberg, att han matchades fram av starka krafter inom S som Lennart Holmlunds efterträdare. Lite av en kamp mot klockan var det, förstod man av klunket, att härda, testa och ruffa till den relativt unge Lindberg. Skulle han internt uppfattas som tillräckligt erfaren i tid till 2014? Svaret får vi på torsdag, och det lär bli ett ja.

Därmed har Hans Lindberg redan bevisat att han har en av de kvaliteter som krävs för att lyckas som kommunpolitiker i ledande position: att genom sitt uppträdande vinna förtroende både brett bland de egna medlemmarna och bland de mäktigaste bakom kulisserna.

Återstår en uppgift som är ännu svårare: att vinna även väljarnas förtroende.

Tre råd på den vägen till Lindberg:

1. Frigör dig direkt från dem som matchade fram dig. Bli inte ett språkrör för grå eminenser och barska rådgivare i bakgrunden, även om de surnar till. Bygg din egen plattform, ha kurage nog att göra välgörarna besvikna.

2. Var alla umebors företrädare om och när du får makten, även deras som inte röstat på dig. Respektera och bejaka mångfalden i en stad. Låt inte den moderna partipolitikens sekteristiska tendenser fördumma uttalanden och begränsa perspektiven. Lyssna, lär och utvecklas som politiker utanför partirummens spegelvärld.

3. Men försök inte att vara alla till lags. Stå för något, och låt väljarna säga vad de tycker. Våga ta ställning. Våga prioritera. Ta ansvar för att allt inte går samtidigt. Låt dig inte stressas. Säg inte ja till allt. Säg inte kanske till allt. Och bli inte nervös för att det blåser lite, rubrikerna haglar, särintressena jagar eller tyckaretablissemanget öser råd över dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.